Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Parlament bude vyslovovať nedôveru Tomášovi Borecovi

najpravo.sk • 16.11. 2012, 13:15

V pondelok 19. novembra 2012 o 9.00 hod. opäť zasadne Národná rada SR na mimoriadnej schôdzi, ktorej jediným bodom je návrh skupiny poslancov národnej rady Lucie Žitňanskej, Gábora Gála a Pavla Hrušovského na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Tomášovi Borecovi, poverenému riadením Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.

Svoj návrh odôvodňujú v zásade rovnakými dôvodmi ako zvolanie stredajšej mimoriadnej schôdze, ktorej bodom bol návrh na prijatie uznesenia k prehlbujúcemu sa stavu znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku a k opatreniam vedúcim k vytváraniu predpokladov a podmienok na skutočné zvyšovanie jej dôveryhodnosti.

Poslanci v odôvodnení návrhu uvádzajú, že justičný systém na Slovensku dlhodobo požíva nízku dôveru verejnosti, pričom v priebehu posledného mesiaca bola slovenská verejnosť opakovane konfrontovaná s informáciami, ktoré túto nedôveru občanov Slovenska ešte viac prehlbujú. Ako príklad uvádzajú rozhodnutie súdu vo veci 15 ročného sporu bývalého prezidenta Michala Kováča a bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu, trestné stíhanie voči režisérke Zuzane Piussi za film Nemoc tretej moci a neprávoplatný rozsudok v kauze súčasného predsedu Najvyššieho súdu.

Naviac poslanci uvádzajú, že „ani po viac ako pol roku, napriek záväzku vlády v jej programovom vyhlásení, sme sa nedozvedeli, akú má predstavu, koncepciu riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnoti justície ako celku, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva. Pritom vytvárenie predpokladov a podmienok na zabezpečenie takéhoto správania a takýchto politík má vo svojich rukách. Minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý by mal byť hnacím motorom takéhoto úsilia, však za viac ako pol roka vo funkcii takúto koncepciu nepredstavil, resp. nepredložil na rokovanie vlády SR. Ministerstvo pod jeho vedením, resp. zástupkyňa vlády SR pre štrasburským súdom s jeho vedomím háji záujmy konkrétnych osôb, a nie záujmy Slovenskej republiky, a preto my, podpísaní poslanci Národnej rady SR žiadame, aby národná rada vyslovila ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borcovi, predovšetkým pre jeho nečinnosť alebo pre nečinnosť v prospech občanov tejto krajiny, nedôveru."

Reakciu ministerstva k tomuto návrhu si prečítajte TU.

Zdroj a foto: Národná rada SR 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1084

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: