Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stretnutie ministrov spravodlivosti stredoeurópskeho regiónu

najpravo.sk • 28.5. 2012, 07:43

Ministri spravodlivosti stredoeurópskeho regiónu (Česká republika, Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Chorvátsko a Slovinsko) v dňoch 24. a 25. mája v Kroměříži prejednávali aktuálne justičné otázky. Zahraničné delegácie do Českej republiky zavítali na pozvanie ministra spravodlivosti ČR Jiřího Pospíšila a v rámci troch tematických blokov diskutovali o problematike znižovania počtu väznených osôb, patentovom súdnictve a otázke výkonu rozhodnutia v exekučnom konaní.

Dvojdňové multilaterálne rokovanie sa konalo pri príležitosti vrcholiaceho českého predsedníctva v rámci Višegrádskej skupiny. Česká republika pomyselné žezlo predsedníctva odovzdá na prelome júna a júla susednému Poľsku.

Cesty ku znižovaniu počtu väzňov

Stretnutie zástupcov stredoeurópskeho regiónu sa začalo témou Cesty ku znižovaniu počtu osôb vo výkone trestu odňatia slobody. Ministri prejednali najmä možnosti zákonných úprav, ktoré by viedli k zníženiu počtu väzňov, predstavili národné systémy pre vymáhanie výživného, vymenili si v tejto súvislosti skúsenosti s odoberaním vodičských preukazov a zhodnotili aj možnosti ukladania alternatívnych trestov v prípade neplatenia výživného. „Máme obdobné problémy ako v Českej republike. Miera preplnenosti chorvátskych väzníc niekde dosahuje až 180 percent a nie sme schopní prijímať väzňov, ktorí boli odsúdení k niekoľkodennému výkonu trestu." popísal situáciu chorvátsky minister Orsat Miljenič.

Na rad prišla aj téma elektronického dohľadu, kedy poľskí predstavitelia prezentovali svoje úspechy s ukladaním trestu domáceho väzenia, ktoré vo svojom dôsledku prispelo k zníženiu miery preplnenosti poľských väzníc. „Podľa najnovších štatistík sa miera preplnenosti našich väzníc drží pod hranicou 100 percent a jedným z dôvodov je efektívne využívanie elektronického dohľadu, ktoré je zavedené od roku 2009" uviedol poľský námestník ministra Wojciech Wegrzyn.

Jednotné patentové súdnictvo

Ďalším bodom rokovania boli otázky súvisiace s prípravou dohody o jednotnom patentovom súdnictve. Zástupcovia jednotlivých štátov predstavili svoj postoj k projektu jednotného patentového súdu, prediskutovali najmä problematiku štatútu a kompetencií tohto súdu a vysvetlili aj národné úmysly ohľadom usporiadania súdu prvého stupňa. Vytvorenie jednotného patentového súdnictva je považované za nutný predpoklad pre fungovanie budúceho patentu Európskej únie a užitočné zlepšenie vo vzťahu k vymáhaniu práv z európskych patentov, a to najmä s ohľadom na potrebu zabezpečenia rovnomernej kvality a konzistentnosti súdnych rozhodnutí, a teda aj právnej istoty pre majiteľov patentov.

Odmeny súdnych exekútorov a advokátov

Záverečnou témou stretnutia ministrov stredoeurópskeho regiónu bolo porovnanie národných systémov v problematike výkonu rozhodnutia v rámci exekučného konania. Ministri si vymenili svoje skúsenosti týkajúce sa národných systémov vymáhania pohľadávok a pohovorili aj na tému odmien súdnych exekútorov a advokátov poskytujúcich právnu pomoc. „U nás je situácia odlišná, namiesto súdnych exekútorov máme štátny orgán, finančnú agentúru, ktorá okrem iného plní funkciu vymáhania peňažných pohľadávok" povedal chorvátsky minister Orsat Miljenić.

Tradičné moravské vína

Do Kroměříža spoločne s národnou delegáciou zavítal aj slovenský minister spravodlivosti Tomáš Borec, maďarský minister spravodlivosti Tibor Navracsics a chorvátsky minister spravodlivosti Orsat Miljenič.

„Jsem velice rád, že se podařilo navázat na loňské zasedání středoevropských ministrů spravedlnosti v maďarském Vészprému. Během dvou dnů jsme si vyměnili názory na řadu otázek a doufám, že věcné diskuse budou pro zúčastněné strany přínosné a že každá delegace bude mít možnost poučit se z praxe v ostatních zemích," komentoval výsledky stretnutia Minister spravodlivosti ČR Jiří Pospíšil.

Zástupcovia jednotlivých krajín stredoeurópskeho regiónu v Kroměříži mali okrem oficiálnych rokovaní príležitosť prehliadnuť si interiéry Arcibiskupského zámku a ochutnať tradičné moravské vína.

Autor: Petra Hrubá, tlačová hovorkyňa MS ČR
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3530

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: