Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Borec: Bežní užívatelia drog nepotrebujú tvrdé tresty, ale pomoc

najpravo.sk • 29.11. 2012, 21:06

Ministerstvo spravodlivosti SR pripravuje rozsiahle zmeny v trestnom práve, ktoré by mali zabezpečiť spravodlivejšie ukladanie trestov a zdokonaliť trestné konanie.

Na novelizácií Trestného zákona a Trestného poriadku budú pracovať dve odborné komisie, zložené zo zástupcov Ministerstva spravodlivosti SR, Generálnej prokuratúry SR, Najvyššieho súdu SR, súdov, Policajného zboru SR či predstaviteľov advokácie a akademickej sféry.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec dnes členom komisie odovzdal menovacie dekréty. „Základným zadaním, ktoré dostali členovia komisie v oblasti Trestného zákona, je pripraviť také pravidlá, ktoré budú umožňovať v každom prípade uloženie čo najprimeranejšieho trestu s dôrazom na alternatívne tresty. V oblasti Trestného poriadku je prioritou vyjasniť zákon tak, aby sa obmedzilo riziko procesných chýb na súdoch," povedal minister Borec.

Okrem zmien v Trestnom zákone a Trestnom poriadku budú ministerské komisie pracovať aj na osobitnom zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb. „V tomto smere ide o vážny deficit z pohľadu našich medzinárodných záväzkov, ktorý musíme odstrániť," dodal minister.

V oblasti drogovej trestnej činnosti budú ponechané prísne tresty pre skutočných dílerov drog. Budú sa však hľadať spôsoby, ako primeranejšie nastaviť trestnú politiku vo vzťahu k bežným užívateľom drog, ktorí namiesto tvrdých trestov odňatia slobody potrebujú v prvom rade pomoc. „Je potrebné, aby sme sa vrátili k dôslednejšiemu uplatňovaniu jednej zo základných zásad trestného práva, podľa ktorej má trestné právo slúžiť ako najkrajnejší prostriedok riešenia problémov," poznamenal minister Borec.

V konkrétnych oblastiach minister spravodlivosti očakáva účinnejšie riešenie diváckeho násilia či extrémizmu. Popri legislatívnej činnosti sa bude klásť dôraz na oživenie činnosti Rady pre mediáciu a probáciu a tiež technické opatrenia, ako je napríklad zavedenie elektronického monitoringu odsúdených. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1744

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: