Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR: Pravidlá exekúcií potrebujú zásadné zmeny

najpravo.sk • 31.1. 2013, 20:58

​Účinnejšie vymáhanie práva, viac spravodlivosti pre občanov a zvýšenie dôveryhodnosti exekútorského stavu. O týchto témach včera rokoval minister spravodlivosti Tomáš Borec s novým prezidentom Slovenskej komory exekútorov Miroslavom Pallerom.

Exekučné spory v súčasnosti predstavujú riziko v oblasti zahlcovania a preťaženosti súdov. Ministerstvo preto plánuje posilniť právomoci exekučných súdov a postupne prispieť k vyššej špecializácii exekučnej agendy. Cieľom je odstrániť rozličné spôsoby vytvárania prieťahov a zrýchliť výkon práva. „Občania aj podnikateľská sféra potrebujú efektívny nástroj na rýchle vymoženie svojich spravodlivých nárokov," poznamenal minister Borec.

Ministerstvo spravodlivosti by malo podľa schváleného legislatívneho plánu predložiť reformu Exekučného poriadku v priebehu roka 2014. „Chcem predložiť účinnejšie nástroje na ochranu práv občanov," dodal minister Borec.

Jednou z priorít pripravovaných v úprave Exekučného poriadku bude aj otázka primeranosti spôsobu a rozsahu exekúcií. Ministerstvo spravodlivosti chce zabrániť situáciám, keď dlžníci prichádzajú aj pre drobné dlžoby o vlastné bývanie. Podľa ministra spravodlivosti občania musia mať v tejto oblasti účinnejšie nástroje na ochranu svojich práv.

Minister zároveň ocenil korektnú spoluprácu s predošlým aj súčasným vedením Slovenskej komory exekútorov. S prezidentom komory v tejto súvislosti diskutoval o nevyhnutnosti reformovať a zastabilizovať exekútorský stav, a zároveň precizovať pravidlá vymáhania disciplinárnej zodpovednosti exekútorov.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1450

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: