Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Harabin: Slovenská republika podporuje všetky návrhy na zrýchlenie súdnych procesov

najpravo.sk • 8.7. 2013, 21:40

Aktuálne otázky v oblasti trestného práva a legislatívy, dodržiavanie ľudských práv dominovali na dnešnom rokovaní predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina s prezidentom Medzinárodného trestného súdu Song Sang-Hyunom. Stretnutie sa uskutočnilo v sídle Medzinárodného trestného súdu v Haagu (Holandské kráľovstvo).

Prezident Song Sang-Hyun informoval o činnosti súdu a problémoch pri súdnych procesoch, ktoré spôsobuje napríklad jazyková bariéra v prípade obžalovaných, ktorí ovládajú iba jazyky rôznych menších kmeňov. Rovnako slabá právomoc medzinárodného súdu v prípade predvolávania svedkov, zatýkanie podozrivých umožňujú obštrukcie a predlžovanie procesov. V tejto oblasti pripravili viacero legislatívnych návrhov.

Harabin uviedol, že Slovenská republika podporuje všetky návrhy na zrýchlenie súdnych procesov a zlepšenie vymožiteľnosti práva. "Potrestanie páchateľov, ktorí sa dopúšťajú zločinov proti ľudskosti, genocídy a vojnových zločinov musí patriť medzi priority všetkých demokratických a právnych štátov," konštatoval Harabin na stretnutí. Počas rozhovorov padla aj otázka riešenia námietok zaujatosti voči jednotlivým sudcom zo strany obžalovaných. O námietkach rozhodujú všetci sudcovia, s výnimkou namietaného sudcu hlasovaním. V prípade, že sa s námietkou zaujatosti stotožní väčšina z 18 sudcov, predmetný sudca je z konania vylúčený.

Prezident Song Sang-Hyun tiež informoval svojho hosťa o medzinárodných aktivitách s USA, Ruskou federáciou a Čínou. Tieto štáty doposiaľ neratifikovali Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu.

Slovenská republika patrí medzi 122 štátov, ktoré podpísali a ratifikovali Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu. 

Zdroj: Tlačová správa Najvyššieho súdu SR na nssr.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2138
Súvisiace články

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: