Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dlžoby hovorného v Čechách ešte nebudú rozhodovať súdy

najpravo.sk • 8.7. 2013, 10:32

Vláda Českej republiky na svojom minulotýždňovom zasadnutí dala za pravdu dlhodobo presadzovanému názoru Ministerstva spravodlivosti ČR a schválila dočasné zotrvanie riešenia peňažných účastníckych sporov týkajúcich sa dlhov pri telefónnych operátoroch v komeptencii Českého telekomunikačného úradu. Vláda tak minimálne pre rok 2014 ustupuje od zámeru, ktorý presadzuje novela zákona o elektronických komunikáciách. Tá je v súčasnosti pred tretím čítaním v Poslaneckej snemovni a plánuje preniesť rozhodovanie účastníckych sporov na súdy.

„Ministerstvo považuje za najvhodnejšie ponechanie súčasnej úpravy rozhodovania týchto sporov Českému telekomunikačnému úradu, a to aj s ohľadom na európsku legislatívu, ktorá žiada mimosúdne, nenákladné a rýchle riešenie týchto sporov. Toto riešenie je z hľadiska Ministerstva spravodlivosti ČR vhodné zachovať aj po roku 2014" uviedol k problematike prvý námestník ministra spravodlivosti ČR Daniel Volák.

Súkromnoprávne spory môžu riešiť aj iné orgány než súdy, pokiaľ je pre záujemcov zarušený následný súdny prieskum. Táto podmienka je splnená. Dôvodom, preto agendu rieši a aj naďalej by mal riešiť ČTÚ, je jednak špecifický, jednak hromadný charakter týchto sporov. Konanie pred úradom je z povahy veci lacnejšie a rýchlejšie, než pred súdom. Naviac vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že bude obmedzovať niektorú súdnu agendu a snažiť sa o jej presun na iné inštitúcie. Prenesenie agendy peňažných účastníckych sporov na súdy by bol podľa ministerstva krok úplne opačným smerom.

Vrcholní predstavitelia justície túto správu uvítali. Napríklad podpredseda Najvyššieho súdu ČR Roman Fiala uviedol: „Som veľmi rád, že vláda znovu prehodnotila situáciu a dospela k záveru, že prechod takzvaných telekomunikačných sporov na justíciu by viedol k výraznému spomaleniu všetkých ostatných súdnych agiend." Obdobne sa vyjadril aj prezident Sudcovskej únie ČR Tomáš Lichovník.

Podľa § 129 ods. 1 Zákona o elektronických komunikacích Český telekomunikační úřad rozhoduje spory mezi osobou vykonávající komunikační činnost na straně jedné, a účastníkem, popřípadě uživatelem na straně druhé, na základě návrhu kterékoliv ze stran sporu, pokud se spor týká povinností uložených tímto zákonem nebo na jeho základě. Úřad rovněž rozhoduje spory v případech, kdy na straně osoby vykonávající komunikační činnost nebo účastníka, popřípadě uživatele, došlo ke změně na jinou osobu, zejména z důvodu postoupení pohledávky, převzetí dluhu, přistoupení k závazku.Podání návrhu podléhá správnímu poplatku. Lhůta pro vydání rozhodnutí činí 4 měsíce, ve zvláště složitých případech 6 měsíců.

Zdroj: Tlačový odbor MS ČR, ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1488

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: