Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zefektívnenie činnosti súdov cestou posilnenia administratívy

najpravo.sk • 2.8. 2012, 18:00

V Českej republike spustili zaujímavý projekt na zefektívnenie činnosti najviac vyťažených súdov. Jeho podstata spočíva v dočasnom navýšení odborného a administratívneho aparátu.

Počet nových vecí na niektorých oddeleniach sa zvyšuje

České súdnictvo trpí vysokým počtom neskončených konaní. Tieto konania sú často príčinou predlžovania aj nových konaní a efektivita práce súdu je tak znížená. Pre účastníkov konania tým vzniká nebezpečenstvo, že vo veci nebude rozhodnuté v primeraných lehotách. K nepriaznivej situácii ďalej prispieva fakt, že nápad v určitých agendách sa každý rok zvyšuje. Vyššie zmienený problém možno podľa Ministerstva spravodlivosti Českej republiky eliminovať posilnením odborného a administratívneho aparátu na súdoch, ktoré trpia vysokým počtom neskončených vecí. Projekt počíta s pridelením odborných a administratívnych pracovníkov na vybrané súdy s najvyšším počtom neskončených konaní po časovo obmedzenú dobu dvoch rokov, pričom sa má ukončiť 31. júla 2014.

Prínos aj z dlhodobého hľadiska

Cieľom projektu je zvýšenie efektivity činnosti súdov. Novo pridelení pracovníci pomôžu s vybavovaním mnohých (prevažne jednoduchších) vecí, na ktoré súčasní zamestnanci súdov početne nestačia. Personálne posilnenie súdov je prínosom aj z dlhodobého hľadiska. Zvýšením efektivity práce súdov sa zníži riziko zvyšovania počtu neskončených vecí.

Cieľovou skupinou je 13 súdov zapojených do projektu, ktoré majú najvyšší počet neskončených vecí, ktorým budú poskytnutí členovia realizačného tímu v súlade s ich požiadavkami. Primárnou cieľovou skupinou bude teda aj 102 členov realizačného tímu s pôsobnosťou na vybraných súdoch. Sekundárnou cieľovou skupinou sú zamestnanci týchto súdov s výkonom činnosti v agendách, ktoré budú predmetom posilnenia ako aj účastníci konaní pred podporenými súdmi.

Očakávania sú veľké

MS ČR očakáva, že systematickým posilnením administratívnych kapacít na súdoch sa vybaví väčší počet vecí, čo by mohlo v konečnom dôsledku zamedziť navyšovaniu počtu neskončených vecí. V súlade s cieľmi projektu bude znížené riziko, že novo napadnuté veci nebudú vybavené v optimálnych lehotách. Zvýšením efektivity a kvality práce súdov by postupne mohlo dôjsť k celkovému skracovaniu dĺžky súdnych konaní, čo však bude závisieť aj na počte nápadu v budúcich rokoch. Prínosom je aj jednorazové vytvorenie veľkého počtu nových pracovných miest, čo možno vnímať veľmi pozitívne aj s ohľadom na mieru nezamestnanosti. Noví zamestnanci tiež získajú praktické skúsenosti, ktoré prispejú k ich ďalšiemu profesnému rozvoju a zvýšeniu konkurencieschopnosti na trhu práce.

Celkovo má projekt stáť najviac 53 miliónov Korún českých (2,1 mil. eur), pričom z toho 45 mil. Kč tvorí 85% podiel z Európskeho sociálneho fondu ČR.

Česi na to prišli: Zamestnanci musia byť pozitívne motivovaní

S ponukou hlboko podpriemerných platov je obtiažne nájsť potrebných kvalifikovaných uchádzačov. Zabezpečenie ich platov potom nevyhnutne ide na vrub ostatných zamestnancov, ktorých platy sú neadekvátne nízke. Napríklad platy zapisovateliek okresných súdov v Českej republike sa pohybujú v rozmedzí od 12967 do 14226 českých korún (od 540 do 590 eur), uviedla ešte minulý rok hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Českej republiky. Zámerom Ministerstva spravodlivosti ČR je to, aby sa v roku 2014 výška priemerného platu zamestnancov v justícii priblížila priemernému platu dosiahnutému v nepodnikateľskej sfére.

„Vítám, že si vláda začala uvědomovat nedostatečné platové ohodnocení zaměstnanců v justici – ať již jde o vyšší soudní úředníky, administrativní pracovníky, techniky či například soudní zapisovatelky. Ti všichni jsou nepostradatelní pro plynulý chod soudů i státních zastupitelství a pro rychlé a efektivní soudní řízení. Jsem rád, že ministři kývli na to, aby se na zvýšení platů těchto zaměstnanců použily peníze získané výběrem vyšších soudních poplatků," uviedol koncom minulého roka ex-minister spravodlivosti Českej republiky Jiří Pospíšil.

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 943

Nový príspevok

na SVK nerealne

na SVK je zial nieco podobne nerealne. rozpraval som sa napr. s predsedom jedneho z pretazanych sudov, ktory uz dlhsi cas ziada o pridelenie administrativneho personalu, ale odpoved je vzdy rovnaka- je kriza, nie su peniaze... pritom si myslim, ze ani to, co robia v CR nie je uplne spravna cesta- napr. VSU na OS urobi 60-70% prace sudcu (pri kombinacii sikovny VSU a lenivy sudca aj viac), avsak plat ma iba cca. 20-25% z platu sudcu.

cierna ruka | 03.08.2012 08:20
veľmi dobre vymyslené

dúfam že si to prečíta aj niekto kompetentný na Slovensku a zoberie si príklad. Z tohto vidieť že sa dá keď sa chce. U nás zrejme nie je vôľa , a kde nie je vôľa nie je cesta. Nech sa im to podarí k spokojnosti zamestnancov súdov. Dobrá motivácia.

VSÚ | 02.08.2012 11:56
reakcia

K celému článku len toľko: Slovensko by si mohlo vziať príklad a hlavne nový pán minister spravodlivosti by sa mohol takouto myšlienkou inšpirovať.

moby | 02.08.2012 11:26
PoUtStŠtPiSoNe
: