Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálna poisťovňa radí: Ani po oddlžení pohľadávky nezanikajú

najpravo.sk • 8.5. 2018, 10:46

Sociálna poisťovňa vo svojej aktuálnej tlačovej správe upozorňuje osoby, ktoré požiadali o oddlženie prostredníctvom vyhlásenia konkurzu (tzv. osobný bankrot), že ani po oddlžení súdom pohľadávky nezanikajú, a z toho dôvodu nie sú tieto osoby vymazané zo zoznamu dlžníkov Sociálnej poisťovne.

„Všetky pohľadávky Sociálnej poisťovne, ktoré vznikli pred vyhlásením konkurzu sa stávajú nevymáhateľné, to však neznamená, že pohľadávky zaniknú. Znamená to len toľko, že Sociálna poisťovňa ich nemôže ďalej vymáhať. Pre tieto fyzické osoby je tu možnosť doplatiť si poistné za obdobie pred vyhlásením konkurzu, aby sa im táto doba zarátala pre ich nároky na dôchodok. Pokiaľ poistné nebude zaplatené, predmetné obdobie im pre ich nároky nebude zohľadnené. Týka sa to aj fyzických osôb, ktoré požiadali o oddlženie formou splátkového kalendára a v rámci neho nebolo poistné zaplatené v plnom rozsahu.“ uvádza správa

Aké sú dôsledky osobného bankrotu

Pojem osobný bankrot sa používa na označenie zákonom upraveného procesu, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba nepodnikateľ môže zbaviť svojich dlhov – v rámci toho aj dlhov v Sociálnej poisťovni. Zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii pod týmto pojmom rozumie oddlženie konkurzom alebo splátkovým kalendárom. Podstatou je, aby sa dlhy tejto fyzickej osoby nemohli vymáhať núteným výkonom a aby táto osoba bola uchránená pred exekučnými následkami.

Ak je vyhlásený konkurz s oddlžením na fyzickú osobu, Sociálna poisťovňa si prihlási pohľadávku na poistnom, resp. na dávkach. Ak počas konkurzu dôjde k čiastočnému uspokojeniu prihlásených pohľadávok, v zostatku neuspokojenej časti sa pohľadávky stávajú nevymáhateľné. Neznamená to zánik pohľadávky, znamená to len toľko, že Sociálna poisťovňa ich nemôže ďalej vymáhať. Preto z tohto dôvodu nedôjde ani k výmazu dlžníka zo zoznamu dlžníkov Sociálnej poisťovne. Podobne je to aj pri oddlžení formou splátkového kalendára, pohľadávky neuhradené splátkovým kalendárom sú nevymáhateľné.

Nezaplatenie poistného na sociálne poistenie fyzickou osobou za určité obdobie bude mať dopad na priznanie neskorších nárokov na dôchodok. Aj po oddlžení si však fyzická osoba môže poistné doplatiť.

„Preto je potrebné, aby sa obrátila na Sociálnu poisťovňu ešte pred podaním návrhu na konkurz alebo ihneď po jeho skončení a informovala sa o následkoch nezaplatenia poistného. Pobočky Sociálnej poisťovne jej na požiadanie oznámia obdobie a výšku nezaplateného poistného. To isté sa vzťahuje na fyzické osoby, ktoré požiadali o oddlženie formou splátkového kalendára a v rámci neho nebolo poistné zaplatené v plnom rozsahu.“

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1814

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: