Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
Predplatné
Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
TlačPoštaZväčšiZmenši

Doktorandské štúdium nie je sústavná príprava na povolanie

najpravo.sk • 29.1. 2017, 17:43

Sociálna poisťovňa na svojom webe aktuálne informuje, že sústavná príprava na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej škole (po dovŕšení 16 rokov veku) patrí k obdobiam, za ktoré zákon o sociálnom poistení umožňuje fyzickej osobe doplatiť si poistné na dôchodkové poistenie aj dodatočne, a to kedykoľvek v budúcnosti.

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že obdobie doktorandského štúdia sa za sústavnú prípravu na povolanie nepovažuje, za toto obdobie teda poistné dodatočne zaplatiť nemožno.

Za sústavnú prípravu na povolanie sa považuje štúdium na strednej škole po skončení povinnej školskej dochádzky alebo štúdium na vysokej škole do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa. Doktorandský študijný program je študijný program tretieho stupňa.

„Od 1. 1. 2008 nemá doktorand ani postavenie zamestnanca, čo znamená, že nie je poistený na sociálne poistenie. Ak doktorand chce, aby sa mu obdobie doktorandského štúdia zhodnotilo ako obdobie poistenia napr. na dôchodkové účely, má možnosť prihlásiť sa na dobrovoľné poistenie a poistné si platiť sám. Prihlásiť sa na dobrovoľné poistenie však nemožno spätne, trvá až odo dňa podania prihlášky.“ konštatuje Sociálna poisťovňa. Zároveň pripomína, že dodatočne možno zaplatiť len poistné na dôchodkové poistenie, len za obdobie od 1.1.2004 a len v prípadoch striktne vymedzených zákonom o sociálnom poistení.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1197

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: