Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dobrovoľné poistenie na Slovensku a práca v zahraničí

najpravo.sk • 10.5. 2017, 19:09

Pred nedávnom sme sa na stránkach portálu najprávo.sk venovali téme sociálnych dávok pri návrate zo zahraničia. Článok si prečítajte TU. Sociálna poisťovňa však aktuálne vydala ďalšie stanovisko, ktorým sa snaží sprehľadniť a vysvetliť problematiku sociálneho poistenia širokej verejnosti. 

Nemožnosť súbehu povinného a dobrovoľného poistenia

Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov odchádzajúcich za prácou do zahraničia (krajiny Európskej únie vrátane Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu), že ak v danej krajine začnú pracovať a vznikne im tam povinné nemocenské poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti, nemôžu byť zároveň dobrovoľne nemocensky poistení a dobrovoľne poistení v nezamestnanosti na Slovensku. Právne predpisy EÚ totiž neumožňujú pri týchto druhoch sociálneho poistenia súbeh povinného a dobrovoľného poistenia. V takomto prípade má občan možnosť sa z dobrovoľného poistenia odhlásiť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Ak tak neurobí, Sociálna poisťovňa bude považovať jeho dobrovoľné poistenie po dobu jeho povinného poistenia v štáte EÚ za „prerušené“. To znamená, že počas tohto obdobia nebude mať povinnosť platiť poistné na dobrovoľné nemocenské poistenie a na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.

Dobrovoľné poistenie sa občanovi automaticky obnoví bez podania prihlášky po tom, keď mu zanikne povinné poistenie v štáte EÚ z dôvodu ukončenia činnosti. S pokračovaním tohto typu poistenia vznikne poistencovi opäť aj povinnosť platiť naň poistné do Sociálnej poisťovne. Ak poistenec po tom, čo sa mu obnovilo dobrovoľné poistenie, nezaplatí poistné za dva po sebe nasledujúce kalendárne mesiace vôbec (najneskôr do konca tretieho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý bolo poistné zaplatené naposledy), toto poistenie mu zanikne. Zánik nastane od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý bolo poistné zaplatené naposledy.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie

Výnimkou je dobrovoľné dôchodkové poistenie, na ktoré sa môžu fyzické osoby prihlásiť na Slovensku (resp. pokračovať v ňom) aj vtedy, ak im súčasne vznikne povinné poistenie na území iného členského štátu EÚ. Podmienkou je, aby už v minulosti podliehali slovenským právnym predpisom sociálneho zabezpečenia ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba. Dobrovoľné poistenie na všetky druhy poistenia môže trvať aj v prípade, ak občan v zahraničí nie je povinne poistený alebo pracuje mimo Európskej únie.

Overte si sociálne poistenie v zahraničí ešte pred odchodom za prácou do EÚ

Mnohí poistenci, ktorí odchádzajú za prácou do rôznych krajín Európskej únie vrátane Švajčiarska, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska, nevedia, akým zákonom v oblasti sociálneho zabezpečenia budú podliehať, kde sa majú hlásiť a poistiť. Sociálna poisťovňa preto odporúča zamestnancom a živnostníkom (SZČO), aby sa pred odchodom za prácou do krajín EÚ informovali o svojich právach a povinnostiach v oblasti sociálneho zabezpečenia v konkrétnom štáte, kam odchádzajú pracovať. Príslušné inštitúcie členských štátov EÚ, ktoré občanom poskytnú potrebné informácie, sú zverejnené aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Pre zamestnancov a SZČO totiž platí, že sociálne poistení môžu byť len v jednej krajine EÚ.

Zamestnanec, resp. SZČO podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia obvykle právnym predpisom tej krajiny, v ktorej reálne vykonáva činnosť (pracuje). Čiže napr. v prípade zberu ovocia v Taliansku podlieha zamestnanec, resp. SZČO, v oblasti sociálneho zabezpečenia talianskym právnym predpisom (v prípade, že nedochádza napr. k uplatňovaniu tzv. inštitútu vyslania).

Zamestnancom pracujúcim výhradne na území iného štátu EÚ Sociálna poisťovňa taktiež odporúča, aby si po príchode v tamojšej inštitúcii sociálneho zabezpečenia overili, či ich zahraničný zamestnávateľ prihlásil na sociálne poistenie. Občania si zjednodušia situáciu aj vtedy, keď pri odchode zo štátu, v ktorom vykonávali zárobkovú činnosť, požiadajú o potvrdenie dôb poistenia v príslušnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia ešte v danej krajine, teda pred návratom na Slovensko. Pomôže im to neskôr pri uplatňovaní si nárokov na jednotlivé dávky zo Sociálnej poisťovne. Vo všeobecnosti totiž platí, že o priznanie tejto dávky sa žiada tam, kde boli naposledy poistení.

Jednotlivé oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni občanom vyplývajú z ich konkrétnych životných situácií. Je preto dôležité, aby sa vopred zaujímali o svoje povinnosti a vyhli sa tak zbytočným problémom pri uplatňovaní si jednotlivých dávok v budúcnosti.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1566

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: