Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Skončia pro forma konania o určenie príspevku na výživu rozvedeného manžela?

najpravo.sk • 4.12. 2012, 19:52

Národná rada SR na práve prebiehajúcej schôdzi schválila pomerne veľkú novelu zákona č. 599/2003 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi. Keďže všeobecná časť dôvodovej správy konštatuje, že jedným z účelov novely je znížiť administratívnu náročnosť v systéme pomoci v hmotnej núdzi odstránením niektorých nadbytočných požiadaviek v konaní, zaujímalo nás, či sa zákonodarcovia venovali aj pretrvávajúcemu problému zahlcovania súdov pro forma návrhmi na určenie manželského výživného a návrhmi na určenie príspevku na výživu rozvedeného manžela.

Mnohé súdne konania sú totiž len formálnymi konaniami, ktoré sa na súdoch iniciujú len z dôvodu splnenia podmienok na priznanie dávok v hmotnej núdzi, a to aj v prípadoch, kedy sú manželia či ex-manželia žiadateľov taktiež nezamestnaní a v hmotnej núdzi. Úrady práce teda vedia o tom, že je manžel alebo ex-manžel žiadateľa tiež v hmotnej núdzi, napriek tomu pošlú žiadateľa na súd so žalobou proti sociálne odkázanému manželovi.

K téme si prečítajte aj tieto články:

Formálne žaloby na manželov a ex-manželov musia skončiť

Ivan Novoroľník: Obligatórne uplatňovanie príspevku na výživu pre rozvedeného manžela

Zmena nastala

S očakávaním zmeny sme si pozreli schválené znenie novely a hľadali zmeny predovšetkým v § 9 tohto zákona, ktorý upravuje uplatňovanie zákonných nárokov. V podstate za zásadnú zmenu považujeme to, že ustanovenie § 9 ods. 2 zákona ustanovovalo, že:

Zákonnými nárokmi podľa odseku 1, ktorých uplatnením je možné zabezpečiť si základné životné podmienky a pomôcť si v hmotnej núdzi, sú výživné podľa osobitného predpisu, 15)....", pričom poznámka 15) doteraz odkazovala na § 85 a 86 a § 91 a 92 starého Zákona o rodine a nové znenie poznámky č. 15) už odkazuje len na § § 62 a 71 Zákona o rodine, teda len na ustanovenia upravujúce vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom a manželské výživné. Z poznámky vypadol odkaz na ustanovenie upravujúce príspevok na výživu rozvedeného manžela, čo bol doteraz § 92 starého Zákona o rodine (zák. č. 94/1963 Zb.)

Či však ide o zámer zákonodarcu, aby sa za uplatnenie zákonného nároku pre priznanie dávky v hmotnej núdzi nepovažovalo aj uplatnenie nároku na priznanie príspevku na výživu rozvedeného manžela, alebo len legislatívny nedostatok, sa už z dôvodovej správy ani zo správy výborov nedozvedáme. Jediným odôvodnením tejto zmeny je to, že ide o legislatívnotechnickú úpravu.

Celý legislatívny proces si pozrite TU

Zdroj: NR SR
Ilustračné foto: najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1530

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: