Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Česi skúšajú elektronický monitoring odsúdených

najpravo.sk • 1.8. 2012, 14:37

Od 1. júla tohto roku začala česká Probačná a mediačná služba s podporou Ministerstva spravodlivosti ČR experiment s názvom Elektronický monitoring, ktorého cieľom je skúšobne overiť v malom rozsahu prevádzku elektronického monitoringu odsúdených a využiť získané skúsenosti na prípravu širšieho zavedenia tohoto elektronického kontrolného nástroja do praxe trestnej justície. Testovacia prevádzka elektronického stráženia odsúdených momentálne prebieha vo všetkých ôsmich súdnych krajoch.

„Experiment reflektuje pozitivní zkušenosti z aplikace elektronického monitoringu například ve skandinávských zemích v systému trestní justice. Probační služba zde plní jak roli provozovatele monitorovacího systému, tak i současně zajišťuje nezastupitelnou roli probační práce s pachatelem, která v zájmu resocializace a prevence opakování trestné činnosti musí výkon alternativních sankcí a opatření spojených s elektronickým monitoringem nezbytně doprovázet," konštatuje riaditeľ Probačnej a mediačnej služby ČR Pavel Štern.

Vo verejnej zákazke malého rozsahu, ktorú vypísala Probačná a mediačná služba na skúšobnú prevádzku a prenájom celkom 25 monitorovacích zariadení, zvíťazila firma 3M. Skúšobná prevádzka samotných monitorovacích zariadení je plánovaná na dobu 4 mesiacov do konca novembra 2012, celkové vyhodnotenie experimentu prebehne v decembri. Experimentu sa zúčastia odsúdení, ktorým bol uložený trest domáceho väzenia, alebo majú v rámci podmienečného prepustenia uložené opatrenie rovnaké s domácim väzením, a ktorí dobrovoľne súhlasili s experimentom a s aplikáciou monitorovacieho zariadenia.

Elektronický monitoring odsúdených je plánovaný ako na využitie pri samotnom alternatívnom treste domáceho väzenia, tak aj v rámci podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody. Aktuálne prejednáva Parlament ČR dôležitú novelu trestného zákona, kde sa rozširujú možnosti podmienečného prepustenia práve aj v súvislosti s aplikáciou elektronického monitoringu.

„Zavedení elektronického monitoringu do praxe jak v rámci ukládání trestů, ale i v agendě podmíněného propuštění, může výrazným způsobem přispět ke snížení přeplněnosti českých věznic", zdôraznil 1. námestník ministra spravodlivosti Českej republiky Daniel Volák.

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti ČR
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1868

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: