Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Blaváci znesú viac než východniari?

najpravo.sk • 9.2. 2012, 22:07

Od novembra minulého roku je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo odmietnutie vyšetrenia na jeho zistenie trestným činom. Polícia pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky v decembri zistila 498 takýchto prípadov. Je to takmer o 100 viac (95) ako v mesiaci november (403). V priemere tak polícia denne odhalila až 16 opitých vodičov za volantom s alkoholom nad jedno promile. Všetci sa dopustili trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo im hrozí až ročné väzenie.

Vodiči aj s nižším množstvom alkoholu ako jedno promile, ohrozujú okrem svojho života a zdravia, aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol za volantom je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Obeťami sú nielen samotní vodiči, ale aj ich spolujazdci, či nevinní chodci a cyklisti. V decembri minulého roku spôsobilo dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu celkovo 155 vodičov. Väčšina týchto nehôd sa stala v obci (122). Pri nehodách pod vplyvom alkoholu v decembri zbytočne vyhasol jeden ľudský život. Ťažko sa zranilo 14 ľudí a s ľahkými zraneniami vyviazlo 41 osôb.

Najviac prípadov opitých vodičov s hladinou alkoholu nad jedno promile polícia odhalila v decembri v Bratislavskom kraji (96). O niečo menej takýchto prípadov bolo zistených na opačnom konci Slovenska, v Prešovskom kraji (79) a v Košickom kraji (63). V Banskobystrickom kraji polícia zistila 61 prípadov jazdy pod vplyvom alkoholu nad jedno promile a v žilinskom kraji 56 takýchto prípadov. V Nitrianskom kraji policajti odhalili 54 vodičov, ktorí nafúkali nad jedno promile a v Trnavskom kraji bolo zistených 48 takýchto prípadov. Najmenej vodičov, ktorý sa dopustili trestného činu jazdou pod vplyvom alkoholu nad jedno promile polícia odhalila v Trenčianskom kraji (41).

Zimné počasie prináša zhoršené podmienky na cestách, preto je na mieste zvýšená opatrnosť vodičov za volantom. Alkohol však k opatrnosti pri jazde neprispieva. Ak polícia prichytí vodiča pri jazde pod vplyvom alkoholu nad jedno promile, bude postupovať ako v prípade iného trestného činu. Osobu obmedzí na osobnej slobode a predvedie ju na príslušný útvar Policajného zboru. Ak vodič pre opitosť nebude schopný vypovedať, do vytriezvenia počká na polícii. Následne bude vodič k trestnému činu vypočutý a polícia bude štandardne postupovať podľa Trestného poriadku.

Aj v tomto roku bude polícia pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky vykonávať dopravno-bezpečnostné akcie, ktoré budú okrem iného zamerané aj na alkohol. Hrozba sankcie za jazdu pod vplyvom alkoholu by nemala byť jediným dôvodom prečo alkohol za volant nepatrí. Aby sme nemuseli byť svedkami tragických následkov jazdy opitých vodičov, skutočným dôvodom je najmä zodpovedný prístup k vlastnému zdraviu a k životom ostatných účastníkov cestnej premávky. Preto sadajme za volant triezvi, aby sme do cieľa dorazili bezpečne. 

Zdroj: www.minv.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1675

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: