Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Slovenský model sa stal vzorom pre českú právnu úpravu

najpravo.sk • 30.4. 2012, 18:21

Horná komora Parlamentu Českej republiky minulý týždeň schválila novelu Trestného poriadku zavádzajúcu inštitút dohody o vyhlásení viny a prijatí trestu s obvineným, ktorý sa k činu prizná. Ministerstvo spravodlivosti Českej republiky si od úpravy zákona sľubuje, že zrýchli trestné konanie a zabráni zdĺhavým súdnym konaniam.

Podstatou nového inštitútu v Čechách je možnosť štátneho zástupcu dohodnúť s obvineným za prítomnosti jeho obhajcu v rámci prípravného konania dohodu o vyhlásení viny a prijatí trestu, ktorú následne schváli na verejnom zasadnutí súd, bez toho, aby musel vykonávať dokazovanie v rámci hlavného pojednávania. Proti jeho rozhodnutiu nebude možné podať odvolanie.

„Možnosť dohody predovšetkým zefektívňuje trestné konanie a skracuje jeho dĺžku. Dohoda však nebude možná pri úmyselných trestných činoch, pri ktorých horná hranica trestu odňatia slobody predstavuje minimálne desať rokov" uviedol k novinke Minister spravodlivosti Českej republiky Jiří Pospíšil.

Dohoda o vine a treste tiež znižuje riziko vzniku druhotnej ujmy obetí trestných činov, ktoré okrem iného nemusia opakovane svedčiť pred súdom a nie sú tak znovu vystavené stresu vyplývajúcemu z verejného prejednávania detailov trestného činu.

Pri príprave novely sa ministerstvo spravodlivosti ČR inšpirovalo príkladom Slovenska, kde možnosť dojednania dohody o vine a treste úspešne funguje už od roku 2006.

Autor: Petra Hrubá, hovorkyňa MS ČR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1521

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: