Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Advokáti: Súdy si dlhodobo neplnia svoju povinnosť

najpravo.sk • 2.7. 2013, 17:29

Štátom ustanovení obhajcovia v trestnom konaní budú mať nižšie odmeny. Dôvodom zmeny vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych je úspora finančných prostriedkov vynakladaných zo štátneho rozpočtu. Vďaka zmene vyhlášky Ministerstvo spravodlivosti SR predpokladá v najbližších troch rokoch úsporu približne 750 tisíc eur. Portál najprávo.sk vás o plánovanej zmene informoval ako jeden z prvých v článku, ktorý si môžete prečítať TU.

Súd ustanovuje obhajcu, ak si obvinený v prípadoch, v ktorých sa vyžaduje povinná obhajoba, nezvolí vlastného obhajcu. V ostatných prípadoch sa obhajca ustanovuje, ak obvinený nemá dostatočné prostriedky na úhradu trov obhajoby.

„Na rozdiel od štátnych výdavkov sa, naopak, čiastočne zvyšuje náhrada trov konania, ktoré priznáva súd úspešnému účastníkovi súdneho konania v netrestných veciach. Cieľom takejto zmeny je viac zvýšiť ochranu účastníka konania, ktorý je v práve, pred podávaním nepodložených žalobných návrhov. Náhrada trov konania pritom patrí úspešnému účastníkovi súdneho konania, nie jeho advokátovi." uvádza sa v správe Ministerstva spravodlivosti SR

Advokáti so zmenou nesúhlasia

Slovenská advokátska komora vydala k predpokladaným zmenám stanovisko, ktoré vám prinášame v plnom znení:

„Slovenská advokátska komora sa s poľutovaním oboznámila s návrhom Ministerstva spravodlivosti SR na zníženie odmien štátom ustanovených obhajcov ex offo v trestnom konaní. Slovenská advokátska komora nesúhlasí s návrhom Ministerstva spravodlivosti SR znížiť výšku odmien o štyri roky dozadu a k návrhu spracúva pripomienky, ktoré zašle Ministerstvu spravodlivosti SR v rámci riadneho medzirezortného pripomienkového konania.

Súdy si dlhodobo neplnia svoju povinnosť zabezpečiť riadne a včasné uhrádzanie súdmi právoplatne priznanej odmeny ex-offo tak ako im to ukladá Trestný poriadok, a ktoré sú pre advokátov príjmom obdobným, ako pre zamestnanca mzda a náklady na činnosť kancelárie rastú advokátom rovnakým spôsobom ako aj iným občanom. Je nutné poukázať na skutočnosť, že bez účasti advokáta by bolo v prípade povinnej obhajoby konanie zmarené. Vyšetrovateľ, prokurátor a sudca majú svoje mzdy vyplácané riadne a včas."

Znenie návrhu novely si môžete prečítať TU.

Zdroj: MS SR, SAK
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5214
Súvisiace články

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: