Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Justičná stráž už nebude vyzliekať advokátov

najpravo.sk • 4.1. 2023, 12:13

"Príslušníkmi justičnej stráže som bol vyzvaný na vyzlečenie saka a nakoniec aj topánok a opasku od nohavíc. Hrozilo logicky, že sa mi nohavice zosunú nadol a nebolo ďaleko od situácie, kedy by som sa pred svojim klientom mohol ocitnúť v spodnom prádle. Celej prehliadke naviac prihliadal ďalší čakajúci na vstup do budovy súdu."

Takto popísal Českej advokátskej komore konanie justičnej stráže pri vstupe do budovy súdu jeden z advokátov. Sťažnosti na podobné skúsenosti advokátov stále pribúdali. Preto sa predseda ČAK Martin Vychopeň obrátil so žiadosťou na riešenie takýchto nedôstojných priehliadok na Ministerstvo spravodlivosti ČR.

Minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek nechal priebeh prehliadok advokátov pri vstupe do budov súdov dôkladne preveriť. V ojedinelých prípadoch boli sťažnosti vyhodnotené ako oprávnené a bolo zrejmé, že je potreba zjednotiť postup justičnej stráže tak, aby k takýmto excesom nedochádzalo.

"S okamžitou platnosťou sú zakázané nedôstojné prehliadky advokátov pri vstupe do budov súdov. Advokáti nesmú byť bezdôvodne vystavení praktikám typu skladanie opaskov, vyzúvanie, vyzliekanie, kontrolám notebookov, tabletov a podobne." špecifikoval pokyny prvý námestník MS ČR Daniel Volák.

Základná prehliadka na prítomnosť zbraní prostredníctvom detektorov však zostáva zachovaná.

Zdroj: MS ČR
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1258

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: