Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Advokátom sa znížia odmeny za právne služby

najpravo.sk • 23.5. 2013, 12:39

Ministerstvo spravodlivosti včera predložilo do pripomienkového konania novelu vyhlášky č. 655/2004 Z. z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb.

Hlavným cieľom je úspora finančných prostriedkov vynakladaných zo štátneho rozpočtu za právne služby poskytnuté v trestných konaniach ustanoveným obhajcom ako dôsledok požiadavky konsolidácie verejných financií. Podľa súčasného znenia sa výpočtový základ uvedený v § 1 ods. 3 vyhlášky vzťahuje na všetky konania bez rozdielu. Navrhuje sa stanovenie osobitného výpočtového základu pre trestné konanie a konanie o priestupkoch, základom ktorého je priemerná mesačná mzda v hospodárstve za prvý polrok kalendárneho roka, ktorý o štyri roky predchádza roku určujúcemu všeobecný výpočtový základ.

Výpočtovým základom na účely citovanej vyhlášky je priemerná mesačná mzda zamestnanca hospodárstva Slovenskej republiky za prvý polrok predchádzajúceho kalendárneho roka. Novela teda mieni zaviesť úpravu, podľa ktorej v prípade ak podkladom pre výpočtový základ bude rok 2012, podkladom pre výpočtový základ za zastupovanie klienta v trestnom konaní a konaní o priestupkoch bude rok 2008.

Súčasne dochádza k rozdeleniu úkonov právnej služby na úkony právnej služby realizované v trestnom konaní a konaní o priestupkoch a na úkony právnej služby realizované v ostatných prípadoch (občianske a iné konania). Pri úkonoch právnej služby realizovaných v občianskom a v inom konaní sa navrhuje obnoviť predchádzajúce znenia jednotlivých ustanovení. Tieto vzťahy nemajú dopad na štátny rozpočet. Súčasne znižujú záujem na súdnom riešení sporov, ak je nárok zjavne neopodstatnený, nakoľko neúspešnej strane je v spore uložená povinnosť nahradiť trovy konania vrátane trov právneho zastúpenia.

Zmeny by podľa návrhu ministerstva mali nadobudnúť účinnosť 1. júla 2013. Pripomienky k predmetnému návrhu je možné predkladať do 7. júna 2013. Celý materiál si pozrite TU.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 6482

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: