Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zavrú sa brány slovenských súdov?

najpravo.sk • 2.12. 2014, 18:06

Dnešný otvorený list zamestnancov justície ministrovi financií SR Ing. Petrovi Kažimírovi prináša portál najprávo.sk svojim čitateľom v plnom, nekomentovanom znení:

„Vážený pán minister,

tento list vznikol ako reakcia na skutočnosť, že ste opäť nevyhoveli požiadavkám Ministerstva spravodlivosti SR o navýšenie rozpočtu na rok 2015 a pokrytie všetkých oprávnených výdavkov na chod súdov a mzdy zamestnancov súdov.

Administratívni zamestnanci súdov a samotné súdy nemajú na platy za mesiac december ani na koncoročné odmeny, napriek skutočnosti, že Váš rezort ako aj všetky ostatné rezorty svojim zamestnancom odmeny už vyplatili, alebo rozdelili a následne budú v tomto výplatnom termíne vyplatené.

Predsedníctvo Odborového zväzu justície v SR už v roku 2012 žiadalo o prehodnotenie štátneho rozpočtu kapitoly Ministerstva spravodlivosti v položke mzdy administratívnych zamestnancov.

Platové ohodnotenie zamestnancov súdov nezodpovedá množstvu a náročnosti ich vykonávanej práce. Mzda administratívy  je v niektorých prípadoch  na hranici minimálnej mzdy. Otvorený list na základe mandátu členov ZO OZJ v SR adresujeme Vám ale aj širokej verejnosti. U zamestnancov justície narastá pocit, že okrem sudcov a príslušníkov Zború väzenskej a justičnej stráže prehliadate ostatných zamestnancov súdov a ich problémy. Priemerné mzdy uvádzané MS SR sú skreslené, nakoľko sú do nich započítané aj príjmy vedúcich zamestnancov súdov a zvýšenie za odpracované roky.

Nálada u zamestnancov justície je opäť krajne vypätá. Ešte nikdy od nežnej revolúcie nevznikla situácia, aby štát nezabezpečil peniaze pre svojich zamestnancov, tak ako sa to deje už druhý rok práve zamestnancom súdov. Zástupcov odborov vyzývajú, aby bol vyhlásený ostrý štrajk za lepšie mzdové ohodnotenie zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme, aby takto dali o sebe vedieť, že sú nespokojní a upozorňujú na neutešené a nedôstojné mzdové ale už aj morálne ohodnotenie ich práce. Ak nebude našim požiadavkám obratom vyhovené oznamujeme Vám, že dňa 8.12.2014 sa uskutoční protestné zhromaždenie pred ministerstvom financií.

Naše požiadavky:

Uvoľniť finančné prostriedky na mesiac december navýšené o sumu zodpovedajúcu odmenám pre organizačné zložky spadajúce pod ministerstvo financií. Zabezpečiť navýšenie rozpočtu v kapitole MS SR na rok 2015. 

Platové tarify štátnych zamestnancov (v eurách mesačne)

Platová trieda/ Platová tarifa

1. 338

2. 364,50

3. 393

4. 427

5. 506

od 6. platovej triedy je potrebné vysokoškolské vzdelanie

6.  536,50

7. 604

8. 647,50

Na záver

V Čechách nástupný plat súdnej zapisovateľky predstavuje 540 eur, čo je na Slovensku blízko priemerného platu vyššieho súdneho úradníka s vysokoškolským právnickým vzdelaním a vlastnou rozhodovacou právomocou a zodpovednosťou. Nástupný plat súdnej (zapisovateľky) asistentky na Slovensku predstavuje 427€.

S pozdravom                                     

Predsedníctvo odborového zväzu                

Justície v Slovenskej republike“

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1253

Nový príspevok

Super

učitelia mám pocit si vybojovali 42 € a každý rok niečo dosiahnu. študenti a dôchodcovia zadarmo vlaky. prečo justícia len 10 € v hrubom veď to je smiešna suma po zdanení. To dlhodobé poddimenzovanie platov v justícii nevyrieši 10 €. To nikto ani nespozná že mu bolo pridané na plate. ako môže štát rozdávať peniaze na výstavbu štadióna, na vlaky zadarmo, na dotovanie plynu a podobne , keď nemá na výplaty pre justíciu, to už čo je za hospodárenie. Peniaze sú, je to len otázka priorít. Sudnictvo nie je v tomto štáte medzi prioritami. Treba zháňať voličov - študenti a dôchodcovia sú dobrá voličská základňa je ich veľa. V justícii nie je až tak veľa zamestnancov čo by stáli za to.

xx | 04.12.2014 10:20
čo viac chcete?

Odbory žiadajú 16 eur? To je pozitívne, z médií a otvoreného listu som mal totiž pocit, ze nechcú ani cent navyše, všade sa totiž píše len to, že chceme navýšiť peniaze v rozpočte, aby sa neopakovala situácia z tohto decembra. Odbory už zjavne vzdali zvýšenie platov, veď sa vyjednalo zvýšenie o 2,5 percenta, to je takmer 10 eur v čistom pre asistentky, čo ešte chcú?? tssss

XZ | 03.12.2014 20:21
nemam slov

Ako nech sa na mna nikto nehneva, ale ziadat zvysenie platov o 16 eur v hrubom ?????? To akoze toto zvysenie ma vyriesit nizke platy v justicii ????? Ten odborovy zvaz justicie pri takomto vyjednavani moze riesit nizke platy zamestnancov sudov kazdy jeden rok. Ked budu kazdy rok ziadat smiesnych 16 eur tak mozno o 20 rokov budu mat zamestnanci sudov ako take platy....avsak vtedy uz mozno chlieb bude stat 50 eur a benzin 80eur/liter. Tie ich poziadavky su naozaj smiesne. Treba zorganizovat normalny strajk, vsetci zamestnanci sa daju na PN a potom chcem vidiet co urobi stat ....ci nas aj nadalej bude takto kazdy rok odbijat....a hlavne treba ziadat normalne viditelne zvysenie platov, ktore napr. taka asistentka ktora ma doma dve skolopovinne deti aj pociti na svojej penazenke, pretoze zvysovanie platov o 16 eur v hrubom fakt nie je ziadne riesenie. Dovi dopo.

xxx | 03.12.2014 20:01
xx

Minister vyhlásil že hospodárska situácie je dobrá, a zmrazenie platov sudcov odmieta, zastal sa sudcov, ešte som nepočula od neho slová že by si zaslúžili plat aj zametnanci justície a čo preto ministerstvo robí aby aj jeho rezort dostal pre ľudí dostatok peňazí. Ako aj iné ministerstvá sa snažia pre svojich ľudí vyplatiť odmeny. Spúšťa sa ESS /elektronický spis/ vyžaduje to viac práce ako doteraz, lebo súbežne pojde aj papierový spis. Práca navyše, skenovanie, vkladanie všetkého čo je aj v papierovom spise. Vyžaduje si to viac práce aj zručností. Som zvedavá ako ministerstvo ocení zamestnancov čo to už teraz testujú a aj tých čo to budú od januára povinní vkladať všetko do ESS. / teda všetcia, lebo jeden by sa zbláznil/. Za malý plat viac práce. Super!!! Všetko pre účastníka, aby si mohol doma prezerať spis. Lebo nám na súde stačia aj papierové spisy, ak nám nebude pridané za prácu naviac je takýto pokrok pre nás demotivujúci a únavný. Počuť len chválu na ESS aké to bude perfoktné a rýchle, ale nepočula som ako budú ocenený tí ktorí budú mať zásluhu na tom, aby ten spis fungoval. ako budú motivovať tých, čo ho budú tvoriť ten ESS. Či ministerstvo vôbec požiadalo pre svojich ľudí nejaké odmeny v súvislosti s ESS, prípadne nejaké finančné prostriedky na budúci rok pre ľudí čo budú musieť zmeniť pracovné návyky a robiť viac. My sme pripravení robiť na elektronizácii justície, je ministerstvo pripravené ohodnotiť kvalifikovanú prácu zamestnancov justície?

xx | 03.12.2014 09:23
xy

Nič nové. Zase pre administratívu nie sú peniaze. Zaujímavé, že Ministerstvo spravodlivosti pre sudcov peniaze vždy nájme, ale ostatní zamestnanci nech nedostanú nič. Už je to na nevydržanie aká je toto arogancia a bezohľadnosť!!!

xy | 02.12.2014 19:54
PoUtStŠtPiSoNe
: