Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Bude budúci rok na platy zamestnancov súdov?

najpravo.sk • 24.6. 2014, 09:49

Súdna rada Slovenskej republiky vo svojom oficiálnom stanovisku prijatom na poslednom zasadnutí konštatovala, že návrh štátneho rozpočtu súdnictva, vrátane Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na rok 2015 v príjmovej časti rozpočtu vychádza z plnenia príjmov v predchádzajúcich rokoch a jeho priaznivé plnenie je ovplyvnené jednorazovými a náhodilými príjmami, napr. zo súdnych poplatkov odvedených daňovému úradu, peňažných trestov, kaucií a niektorých náhodilých príjmov (preplatok plynu, elektrickej energie, vratka poistného a pod.), čo sa nemusí zopakovať v nasledujúcich rokoch.

Ohrozenie terajšieho limitu počtu zamestnancov

„Vo výdavkovej časti rozpočtu výška navrhovaných rozpočtových prostriedkov nepostačuje, resp. neumožňuje v plnom rozsahu zabezpečiť primerané platové náležitosti štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, realizáciu výdavkov v kategórii bežné transfery, priebežnú realizáciu výdavkov súdov, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie základnej prevádzkovej činnosti, opravy a údržbu budov, ochranu a obranu objektov.“ uvádza Súdna rada SR. 

Ako ďalej konštatuje, súdy evidujú takmer dvojnásobný počet došlých vecí v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, čo sa prejavilo vo zvýšených výdavkoch na všeobecný materiál, poštovné, údržbu výpočtovej techniky a prevádzkových zariadení a zvýšený nápor na zamestnancov. Napriek akútnej potrebe zvýšenia počtu zamestnancov na súdoch, vzhľadom na výšku rozpočtových prostriedkov pridelených súdom pre rok 2015 je podľa Súdnej rady SR ohrozené zachovanie terajšieho limitu počtu zamestnancov.

Možnosti zníženia výdavkov na súdne konania legislatívnou činnosťou

Súdna rada SR považuje za nevyhnutné, aby Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky zabezpečilo finančné prostriedky potrebné na chod súdov a výkon súdnictva aj hľadaním možností zníženia výdavkov na súdne konania legislatívnou činnosťou. Zároveň žiada zohľadniť zákonné a nevyhnutné výdavky súdov a ostatných organizácií vrátane zabezpečenia elektronizácie súdnictva rozpísané v prioritných výdavkových tituloch a premietnuť do návrhu rozpočtu súdnictva vrátane Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na rok 2015, nakoľko navrhnuté rozpočtové prostriedky vytvárajú rizikové prostredie, to znamená, že nebude možné v plnom rozsahu podľa Súdnej rady SR zabezpečiť najmä:

  • primerané platové náležitosti štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a odvodovú povinnosť zamestnávateľa na platenie poistného za sudcov,
  • priebežnú realizáciu výdavkov na súdne konania (na advokátov, znalcov, notárov, exekútorov, tlmočníkov, prekladateľov, prísediacich, svedkov), čo má negatívny vplyv na dĺžku a priebeh súdneho konania,
  • priebežnú realizáciu výdavkov, ktoré zabezpečujú základnú prevádzkovú činnosť a sú nevyhnutne potrebné pre činnosť súdov, ostatných rozpočtových organizácií, ako napr. výdavky za energie, vodu, plyn, poštové poplatky, nákup všeobecného materiálu, údržby a servis softvérov: Súdny manažment, Obchodný register – Corwin, súdno-trestnú agendu, registratúru, elektronickú podateľňu, účtovníctvo, JASPI, personalistiku – Humanet, prevádzka webových portálov a pod.,
  • opravy a údržbu súdnych budov, odstraňovanie havarijného, resp. zlého technického stavu budov, opravy striech a izolácií, výmenu okien a zabezpečenie ich ochrany, vrátane ochrany a bezpečnosti objektov, rekonštrukcie signálno-bezpečnostnej techniky, rozvoja informačných a komunikačných technológií;

Bližšie informácie nájdete TU.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1618

Nový príspevok

b

Stále sa rozpráva len o tom, že platy zamestnancov súdov sú vážnym problémom, ale vážne sa tým nezaoberal nikto. Porozpráva sa o tom a to je asi tak všetko. Veľa ľudí netuší, čo ta práca obnáša. Nikto z vonku nevie v akým podmienkach pracujeme. Koľko je nás natlačených v jednej kancelárii a o dierach na kobercoch ani nehovorím. Keby to niekto videl, neveril by vlastným očiam. Otrasné pracovné podmienky. Nedostatok kancelárskeho materiálu, pomaly nemáme na čom robiť. Ak niekto nezačne riešiť našu situáciu, tak sa rozdiely medzi sudcami a ostatnými zamestnancami budú len zväčšovať. My nemáme nárok na nič. Stále počúva, že na naše miesto čaká 100 ľudí. Mnoho ľudí, keď nastúpi pracovať na súd tak odchádza, lebo je zhrozených zo situácie a pomerov, ktoré tu vládnu. Verili sme tomu, že keď nám v roku 2012 sľubovali postupné zvyšovanie platov, tak konečne sa niečo zlepší, ale čakalo nás ďalšie sklamanie. Nerozumieme tomu, že pre sudcov sa nájdu peniaze na všetko, ale pre nás ostatných na nič. Neviem či sú naše odbory také slabé, že nič nám nevedia vybojovať, alebo v čom je problém. Štrajkujú zdravotníci, učitelia a pre tých štát nájde peniaze a to robia sa podstatne vyššie platy ako my. My robíme pomaly za minimálnu mzdu a nikto to nechce vidieť. To sme naozaj takí bezvýznamný a štát nás nepotrebuje? Priala by som tým, ktorí o nás rozhodujú, aby si to prišli vyskúšať aspoň na tri mesiace, aby vyskúšali, že situácia je oveľa horšia ako sa hovorí.

betty | 24.06.2014 15:29
840 000

Prečo investigatívni žurnalisti nepreveria tvrdenie pána Štefana Harabina, ktoré uviedol na Súdnej rade minulý týždeň, že si ministerstvo spravodlivosti zobralo z ušetrených peňazí na sudcovských mzdách 840 000 a rozdelilo si to na odmenách? Je to aj v zázname z rokovania na stránke súdnej rady. Ak je to pravda, tak je to katastrofálne okrádanie zamestnancov, ktorí sa topia v tisíckach spisov za pár drobných.

maxo | 24.06.2014 09:42
VSÚ

je zaujímavé, že keď treba doplatiť sudcom za zmarazené platy tak sa vždy tie peniaze niekde nájdu, ale keď treba dať zamestnancom, nikdy nie je ani na papier do záchodu / utierky nemáme na súde už roky a účastníci nemajú nič - nech si nosia na súd aj hygienu, keď potrebujú/. Keď náhodou aj z toho mála niečo zostane, lebo hospodárka šetrí už od januára, tak to ministerstvo stiahne na odmeny pre svojich zamestnancov. Fax máme pokazený, tlačiarne z roku páne neustále opravujeme. je to veľmi "motivačné" takáto práca a takáto odmena. Však to nejako vydržíme, však už roky držíme, takže vlastne sa nič nedeje. Odbory tiež zaspali, tak spite sladko zamestnanci súdov.

VSÚ | 24.06.2014 09:29
a

Robím na súde 20 rokov a som neskutočne sklamaná z toho, že každý rok čítame len o tom, že v rozpočte nie sú peniaze na prevádzku súdov a na platy zamestnancov súdov, ktorí nie sú sudcovia. Celé roky nás vodia za nos, príp. nám niečo sľubia s tým, že nikto sa neunúva s tým, aby to čo sľúbil aj splnil. Dokedy to ešte bude trvať?

a | 24.06.2014 06:03
PoUtStŠtPiSoNe
: