Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

SÚDNICTVO: Diabol sa skrýva v detailoch

najpravo.sk • 19.11. 2014, 17:22

Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil na konferencii s názvom „Spoločne za efektívne a dôveryhodnejšie súdnictvo.“ Konferenciu organizovalo združenie Sudcovia za otvorenú justíciu.

Hlavu štátu privítala prezidentka združenia Katarína Javorčíková. Andrej Kiska v príhovore označil súdnictvo za jednu z najväčších tém tohto roka. Konštatoval tiež, že došlo aj k takým zmenám ústavy a zákonov, ktoré neboli prijaté jednoznačne ani sudcami, ani odbornou verejnosťou. Ale viaceré dôležité zmeny vzbudzujú očakávanie, že naše súdnictvo môže fungovať lepšie, zvýši sa jeho dôveryhodnosť, bude efektívnejšie plniť očakávania ľudí, celej spoločnosti.

„Často hovorím, že po posledných mesiacoch vidím svetielko na konci tunela. Ale zároveň som presvedčený, že ak sa zmenila atmosféra, ak sa stali veci, ktoré by sme si možno takto pred rokom nevedeli predstaviť - nemali by sme stratiť to, čomu sa hovorí momentum. Nemali by sme stratiť energiu a silu veci ďalej meniť," povedal prezident.

V príhovore ďalej označil súdnictvo za jednu zo svojich priorít, pričom pripomenul viacnásobné rokovania s ministrom spravodlivosti „a hovorili sme aj o tom, kde sú ešte problémy na prvom stupni výberových konaní kandidátov na sudcov. Pretože len transparentný, náročný, otvorený a objektívny proces výberu nových sudcov je hlavnou garanciou dôveryhodného súdnictva v budúcnosti,“ dodal.

Andrej Kiska vyjadril v príhovore veľké porozumenie pre náročnú prácu sudcov, ktorej však nezodpovedá potrebné technické a personálne zázemie.Zmeny, ktoré súdnictvo potrebuje, aby sme išli dopredu, sú však takej povahy, o akých sa zvykne hovoriť, že diabol sa skrýva v detailoch. A to býva niekedy ťažšie, a býva to aj únavné. Preto využívam aj túto príležitosť, aby som požiadal a povzbudil všetkých slušných sudcov, ale aj odbornú verejnosť – poďme ďalej. Buďme naďalej otvorení a úprimní v tom, čo treba spraviť pre efektívnu a dôveryhodnú justíciu.“ vyzval v závere svojho vystúpenia na konferencii prezident. Na konferencii vystúpil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a ďalší hostia.

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1671

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: