Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

Daňové podvody a drobná letná novela Obchodného zákonníka

Kolektív viacerých autorov • 15.8. 2012, 14:57

Pozornému právnikovi, ktorý pracuje aj v lete, zaiste neunikla rozsahom síce drobná, ale významná novela Obchodného zákonníka schválená NR SR v júli 2012 s účinnosťou od 1.10.2012. Novela bola len prílepkom zmeny zákona č. 222/2004 Z.z. o DPH – teda v rámci boja štátu proti daňovým podvodom (a kto má záujem, iste si pozrie ako sa zmenila úprava DPH a aj ďalších zákonov, napr. trestného v tejto súvislosti) a teda mala smerovať skôr k plneniu daňových povinností voči štátu, a k zníženiu podvodných aktivít. V čom sa konkrétne zmenil Obchodný Zákonník po 1.10.2012?

Zmeny sa týkajú výlučne spoločností s ručením obmedzeným (ako najvyužívanejšej a zároveň najzneužívanejšej formy obchodnej spoločnosti). Návrh na zápis zmeny v osobe spoločníka do obchodného registra pri prevode obchodného podielu bude spoločnosť povinná po novom doložiť súhlasom správcu dane podľa osobitného predpisu. Ten ho samozrejme vydá len vtedy, ak prevádzajúci a nadobúdajúci spoločník nemajú daňové nedoplatky (resp. len do výšky 170 eur). Túto povinnosť má spoločnosť len vtedy, ak ide o prevod väčšinového obchodného podielu, ktorý zároveň novela definuje ako obchodný podiel, ktorý vzhľadom na pomer hodnoty vkladu spoločníka k výške základného imania spoločnosti spoločníkovi priznáva aspoň polovicu všetkých hlasov alebo obchodný podiel, s ktorým spája aspoň polovicu všetkých hlasov spoločenská zmluva. V novele sa taktiež kogentne upravujú účinky prevodu väčšinového obchodného podielu, ktoré nastanú až zápisom zmeny v osobe spoločníka v obchodnom registri. Takýto súhlas nebude potrebný vtedy, ak:

  • dochádza k prevodu obchodného podielu v rámci zrušenia spoločnosti bez likvidácie v dôsledku zániku účasti spoločníka v spoločnosti,
  • spoločnosť podľa tohto zákona nadobudne alebo prevádza vlastný väčšinový obchodný podiel,
  • voči zahraničnej osobe bez ohľadu na to, či je spoločníkom alebo nadobúdateľom obchodného podielu .

Zákonodarca myslel aj na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorú už nebude môcť založiť osoba, ktorá má daňový nedoplatok (nový § 105b ObZ). Žiaľ práve k tomuto ustanoveniu absentuje akákoľvek legislatívno – technická úprava ohľadne deklarovania tejto skutočnosti pri prvozápise voči obchodnému registru, čo môže spôsobiť problémy príslušným VSÚ (ale aj sudcom), ktorí budú o danej veci rozhodovať. Podľa tohto teda postup pri registrových konaniach po 1.10.2012 týkajúci sa Sro by mal byť nasledovný:

  • pri prvozápisoch bude musieť register skúmať, či medzi zakladateľmi nie je osoba, ktorá má daňový nedoplatok (ale zákon im už neurčil konkrétnu formu, ako to majú skúmať),
  • pri prevodoch obchodných podielov bude musieť spoločnosť doložiť v zmysle ust. § 115 ods. 9 ObZ svoj návrh buď súhlasom správcu dane alebo písomným vyhlásením spoločníka a nadobúdateľa o tom, že nemá povinnosť podľa tohto zákona.

Pekný zvyšok leta prajú všetkým pozorným čitateľom

Dalimír Solčanský a Eliška Mančíková 

Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2340

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: