Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Od 1. augusta bude účinná novela Obchodného zákonníka

najpravo.sk • 19.7. 2012, 09:03

Dňa 1. augusta 2012 nadobudne účinnosť novela Obchodného zákonníka, ktorá vyšla v Zbierke zákonov pod číslom 197/2012 Z. z.

Nová právna úprava upravuje pôsobnosť pre najvyšší orgán obchodnej spoločnosti alebo družstva alebo spoločníkov, ktorí tvoria vôľu týchto osôb pri rozhodovaní o najdôležitejších otázkach ich fungovania, ktoré patria do jeho pôsobnosti na základe zákona alebo stanov.

To, aké ceny bude obchodná spoločnosť alebo družstvo predkladať na schválenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bez akýchkoľvek pochýb patrí medzi najdôležitejšie otázky existencie tejto osoby, ktorá vykonáva cenovo regulovanú činnosť v sieťových odvetviach, čo je jedným z dôvodov, aby o tejto otázke rozhodoval jej najvyšší orgán.

Novela zároveň umožňuje, aby najvyšší orgán spoločnosti alebo družstva alebo spoločníci verejnej obchodnej spoločnosti alebo komanditnej spoločnosti mali právo preniesť právomoc schvaľovania návrhov cien a iných návrhov v cenovom konaní na štatutárny orgán, ktorý koná v mene obchodnej spoločnosti alebo družstva, pričom sa vyžaduje, aby s takýmto rozhodnutím súhlasila dvojtretinová väčšina hlasov všetkých členov najvyššieho orgánu spoločnosti alebo družstva. Týmto sa môže v závislosti od daného regulovaného subjektu zefektívniť podávanie návrhov v cenovom konaní.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1731

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: