Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela Exekučného poriadku je už v parlamente

najpravo.sk • 11.6. 2013, 12:34

Po schválení vládnym kabinetom sa do parlamentu dostáva pomerne rozsiahla novela Exekučného poriadku. Jej účelom je upraviť niektoré statusové otázky súdnych exekútorov, napríklad vymenovanie súdnych exekútorov, výberové konanie na funkciu súdneho exekútora, prerušenie výkonu funkcie súdneho exekútora ako aj vytvoriť podmienky pre zlepšenie pravidiel, podľa ktorých sa vedie disciplinárne konanie voči súdnym exekútorom.

„Ide o otázky, ktorých riešenie bolo opomínané napriek tomu, že problémy boli identifikované už dávnejšie. Predložený návrh zákona po adekvátnych odborných diskusiách tieto otázky koncepčne upravuje." uvádza v návrhu ministerstvo spravodlivosti ako predkladateľ novely.

Nový spôsob obsadzovania funkcie súdneho exekútora

Jedným z kľúčových bodov pripravovaného návrhu zákona je zavedenie nového spôsobu obsadzovania funkcie súdneho exekútora. Súdneho exekútora vymenuje minister výlučne na základe výsledkov výberového konania, ktoré bude otvorené pre všetky osoby spĺňajúce zákonné podmienky pre účasť vo výberovom konaní. Návrh zákona zavádza do systému ustanovovania exekútorov do funkcie regionálny princíp. Výberové konanie bude vyhlasovať minister spravodlivosti pre územný obvod krajského súdu, a to buď na návrh Slovenskej komory exekútorov v prípade zániku výkonu funkcie exekútora, alebo bez návrhu, ak je v územnom obvode dotknutého krajského súdu potrebné zvýšiť počet exekútorov. Výberové konanie uskutoční výberová komisia kreovaná z osôb nominovaných komorou, ministrom spravodlivosti a súdnou mocou a bude verejné.

Predĺženie praxe exekútorského koncipienta

V súlade s tendenciou zvyšovania odbornej úrovne uchádzačov o túto profesiu dochádza predmetnou novelizáciou k predĺženiu praxe exekútorského koncipienta z doterajšej trojročnej na päťročnú prax, k predĺženiu započítateľnej inej právnej praxe do exekučnej praxe z jedného roka na dva roky, k zmene definície pojmu exekučnej praxe, ako i k zakotveniu povinného vzdelávania súdnych exekútorov a exekútorských koncipientov.

Náhodný výber disciplinárneho senátu

Vo vzťahu k disciplinárnemu konaniu voči súdnym exekútorom sa navrhuje zavedenie náhodného výberu disciplinárneho senátu zvlášť pre každé disciplinárne konanie, pričom celý priebeh disciplinárneho konania, ktorý doposiaľ upravoval vnútorný predpis komory, bude upravený zákonom. V záujme posilnenia transparentnosti sa budú databázy predsedov disciplinárnych senátov a členov disciplinárnych senátov zverejňovať na webovom sídle komory, rovnako tak aj zloženie disciplinárneho senátu, termín ústneho pojednávania a uložené disciplinárne opatrenie v konkrétnej disciplinárnej veci.

Návrhom novely sa tiež precizuje právomoc Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky pri výkone štátneho dohľadu nad činnosťou exekútorov a činnosťou komory, mení sa kontrolný mechanizmus vo vzťahu k možnosti exekútora nakladať s peňažnými prostriedkami účastníkov konania zavedením kontroly exekučnej činnosti.

Lehota na vyplatenie peňažných prostriedkov prijatých exekútorom

V novej právnej úpravy sa reaguje aj na požiadavky aplikačnej praxe a riešia sa niektoré nedostatky súčasnej právnej úpravy, týkajúce sa napríklad inštitútu osobitného bankového účtu exekútora, zavádza sa lehota na vyplatenie peňažných prostriedkov prijatých súdnym exekútorom pri výkone exekúcie oprávnenému, upravuje sa postup súdneho exekútora pri započítaní plnenia prijatého alebo vymoženého z majetku povinného.

Vyššia transparentnosť sa podľa ministerstva dosiahne aj zverejňovaním dôležitých skutočností týkajúcich sa postavenia a činnosti súdnych exekútorov. Popri zverejňovaní zoznamu súdnych exekútorov na webovom sídle ministerstva sa navrhuje tiež úprava povinnosti zverejňovania informácií o prerušení, pozastavení a zániku výkonu funkcie exekútora, informácií o zástupcovi a náhradníkovi súdneho exekútora, zverejňovanie úradných hodín súdneho exekútora, čísla osobitného bankového účtu exekútora a podobne. Vo vzťahu k výberových konaniam na funkciu súdneho exekútora sa okrem vyhlásenia výberového konania na webovom sídle ministerstva navrhuje zverejňovať aj zoznam členov výberovej komisie a ich náhradníkov a zápisnicu o priebehu výberového konania.

Konečné vyúčtovanie exekučného konania

K odstráneniu problémov, s ktorými sa stretávali účastníci exekučného konania, ktorí mnohokrát nemali vedomosť o jeho skončení, prispeje podľa ministerstva úprava inštitútu konečného vyúčtovania exekučného konania.

Novela bola doručená Národnej rade dňa 31. mája 2013, celý návrh novely, dôvodovú správu ako aj návrh vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výberovom konaní na funkciu súdneho exekútora si môžete prečítať TU.

Zdroj: NR SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2461

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: