Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

ONDREJ BUKNA: Sťaženie prístupu k advokácii nekvalitných advokátov neodstráni

najpravo.sk • 16.10. 2012, 20:06

Máloktorá novela zákona dokáže vyvolať v radoch verejnosti toľko reakcií než je novela zákona o advokácii, ktorú majú v súčasnosti na stoloch poslanci národnej rady. Študenti právnických fakúlt ako aj ostatná verejnosť iniciovali k novele zásadnú pripomienku a pred pár dňami sa na internete spustila aktivita "Slobodná advokácia". Portál najprávo sa o tejto aktivite rozprával s jedným z jej iniciátorom, advokátom JUDr. Ondrejom Buknom LL.M.  

Ste iniciátormi aktivity "Slobodná advokácia". Čo je jej cieľom?

Naša iniciatíva vznikla v súvislosti s pripravovanou novelou zákona o advokácii a na verejnosti ju prezentujeme prostredníctvom webstránky slobodnaadvokacia.sk. Dôvodom spustenia stránky bol pocit, že dochádza k podstatným zmenám pravidiel prístupu k advokácii bez náležitej informovanosti odbornej verejnosti. No ten, kto nie je informovaný, sa nemôže ani vyjadriť. Prvoradé ciele sú teda dva: informovať a dať priestor na vyjadrenie. A povzbudiť k činu.

V čom vidíte najväčší problém novely zákona o advokácii?

Predtým ako odpoviem na túto otázku by som chcel povedať, že s cieľmi novely, ako ich deklarujú jej predkladatelia, t.j. zvýšenie kvality advokátov, bez výhrad súhlasíme. Domnievame sa však, že opatrenia, ktoré novela zavádza a ktoré rozoberáme na našej stránke, dosiahnu pravý opak. Sťaženie prístupu k advokácii totiž nekvalitných advokátov neodstráni. Naopak, práve im bude obmedzenie konkurencie najväčšmi vyhovovať. Na druhej strane novela zviaže ruky nadaným mladým ľuďom, ktorí by inak nekvalitných advokátov mohli zo systému vytlačiť.

Keďže toľko kritizovaná novela už prešla v národnej rade prvým čítaním, ako konkrétne chcete zvrátiť prijatie navrhovanej novely?

Nejde nám o zvrátenie prijatia celej novely. Od členov predsedníctva Slovenskej advokátskej komory, s ktorými sme diskutovali, vieme, že niektoré z jej ustanovení, ako napríklad zavedenie odvolacích disciplinárnych senátov, predstavujú skutočný prínos. Čiže sa zameriavame len na zmeny, o ktorých píšeme na našej stránke. Ak preto hovoríme o kritike alebo odporcoch novely, máme tým na mysli len kritiku, resp. odporcov jej problémových častí.

Spôsob, akým by sme chceli dosiahnuť nápravu, som naznačil vyššie. Odporcovia novely by sa mali aktivizovať sami. Nik iný to za nich nespraví. Spôsob, akým to urobia, je tiež ponechaný na nich. My sami sme sa obrátili na poslancov každej parlamentnej strany, SMERu aj opozície, predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory a podobne. Webstránka nie je zďaleka našou jedinou aktivitou. A dovolím si tvrdiť, že aj vďaka nám je tu pozmeňovací návrh skracujúci zákaz zamestnávať koncipientov z piatich rokov na tri. Nie je to mnoho, no ak by čo i len polovica z odporcov novely urobila aspoň polovicu z toho, čo my, úprav by bolo určite viac.

Myslíte, že tí istí poslanci, čo zahlasovali za posun novely do druhého čítania zmenia svoj názor? Čím by ste chceli poslancov presvedčiť? Faktom totiž je, že tu existuje určitá stranícka disciplína...

Áno, disciplína je faktom, ktorý nepopierame a ktorý aj chápeme. Na druhej strane je faktom, že v každom poslaneckom klube je možná diskusia. O novele bude rozhodovať len 150 poslancov, no je tu 2000 koncipientov, 10 000 študentov a množstvo mladých advokátov s kratšou praxou. Pri takom množstve dotknutých nemôže existovať jediný poslanec, ku ktorému nemá niektorý zo zainteresovaných bližší vzťah. Môže ísť o členov rodiny, priateľov a známych. Každý, kto chce aspoň trochu prispieť, preto nemôže mať problém svojho blízkeho poslanca osloviť a vysvetliť mu podstatu problému. Vzhľadom na množstvo agendy v parlamente nie je reálne od poslancov požadovať, aby sa sami oboznamovali so všetkými návrhmi zákonov a zaujímali k nim stanovisko. Práve preto je dôležité, aby ich o záporoch novely niekto informoval. Informovaný poslanec sa totiž môže pýtať a diskutovať. A to je dôležité.

Obmedzenie počtu koncipientov vláda odôvodňovala tým, že chce zamedziť využívaniu koncipientov ako "lacnej pracovnej sily". Prečo myslíte, že sa to obmedzením počtu koncipientov dosiahnuť nedá? Aký liek by podľa vás na tento neduh zaúčinkoval?

Jediné spoľahlivé riešenie podľa nášho názoru ponúka trh. Aj nízke mzdy mnohých koncipientov sú len reálnym odrazom trhovej situácie. Čo je ale dôležitejšie, nízka mzda je veľmi jasným signálom pre každého záujemcu, čo ho v advokácii čaká. Sme teda toho názoru, že práve čo najväčšia otvorenosť advokácie spolu so slobodným pôsobením trhových síl dokáže najlepšie zregulovať stavy v profesii.

Vezmime si napríklad koncipientov, ktorí za svoje zamestnávanie advokátom platia a niekedy sa dokonca podieľajú na fixných nákladoch kancelárie. Aká je ich perspektíva ako advokátov? Domnievame sa, že minimálna. Takýto výkon koncipientskej praxe im totiž nič nedá a v advokácii sa neuplatnia. To je holý fakt, ktorý vieme každému doložiť. Sme presvedčení, že ak by bola verejnosť o týchto javoch náležite informovaná, mnoho mladých ľudí by sa pre kariéru koncipienta jednoducho nerozhodlo. Minimálne nie pre tú, o ktorej teraz hovoríme. Na škodu veci sa však o spomínaných problémoch takmer vôbec nehovorí. A mladí ľudia potom v naivných predstavách prijímajú pracovné podmienky, ktoré sú nedôstojné a negarantujú im žiadnu budúcnosť.

Riešením je teda maximálna otvorenosť. Uzavretie sa advokácie vytvorí naopak dojem, že sa jedná o nejaký exkluzívny klub pre vyvolených. To ale vôbec nie je pravda. Bez ohľadu na to, čo som uviedol vyššie, sa ale domnievame, že vynikajúci koncipienti a advokáti budú platení vynikajúco bez ohľadu na situáciu na trhu práce. Podčiarkujem slovo vynikajúci.

Ste advokátom, nie sú vám teda niektoré zo zmien, ktoré sa majú novelou zaviesť aj celkom sympatické? Napríklad predĺženie koncipientskej praxe na 5 rokov, čo zamedzí rýchlejšiemu prílevu konkurencie?

Ak by sme sa na to dívali z čisto egoistického hľadiska, mohli by sme snáď byť spokojní. Novela je však v rozpore s niektorými základnými zásadami, ktoré vyznávame, a preto s ňou nemôžeme súhlasiť. Ak totiž veríme v rovnosť príležitostí, slobodný trh a slobodný výber povolania, musíme byť ochotní tieto princípy aplikovať aj na seba samých.

Na podporu vašej aktivity ste spustili už spomínanú webovú stránku www.slobodnaadvokacia.sk. Ako môžu študenti práva, koncipienti, advokáti či ostatná verejnosť podporiť vašu aktivitu?

Predovšetkým sme vďační za každé vyjadrenie a každý hlas do ankety, ktorú na stránke máme. To však nie je až tak dôležité. Najväčšiu radosť nám urobia tí, ktorí urobia niečo sami. A vôbec nás o tom ani nemusia informovať.

Ako vidíte svoje šance?

Sme toho názoru, že z dlhodobého hľadiska pretrvajú len tie zmeny, ktoré budú mať širokú podporu odbornej verejnosti. 

Foto: Ondrej Bukna
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 6246

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: