Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pomôže stabilite právneho systému uzákonenie judikátu ako prameňa práva?

najpravo.sk • 12.6. 2013, 15:38

Zrýchlenie súdneho konania aj v čase hospodárskej krízy patrilo medzi dominantné témy tohtotýždňového stretnutia predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina so svojím maďarským partnerom Péterom Darákom, ktoré sa uskutočnilo v Košiciach.

K zrýchleniu konania môže okrem iných opatrení výrazne prispieť skvalitnenie legislatívy, ktorá musí včas reagovať na vývoj spoločensko-právnych vzťahov v spoločnosti. Nekvalitné zákony totiž umožňujú zbytočné prieťahy konaní, ktoré môže zneužívať napríklad niektorá z procesných strán. Zo súdneho procesu sa tak stáva niekoľkoročný prípad.

Predseda Kúrie Maďarska Darák informoval aj o legislatívnych zmenách v Maďarsku týkajúcich sa justície. Podľa jeho slov ako veľmi užitočné pre súdnictvo a stabilitu právneho systému sa ukazuje uzákonenie judikátov ich kúrie ako prameňa práva. V praxi chcú totiž dosiahnuť, aby nižšie súdy o rovnakých veciach nerozhodovali úplne rôzne. „Je to cesta, ktorá by bola prospešná pre zvýšenie dôveryhodnosti, ale najmä predvídateľnosti súdnych rozhodnutí aj na Slovensku," uviedol Harabin. V praxi sa aj na Slovensku často stáva, že súdy rozhodujú v rovnakých právnych veciach úplne rozdielne. Najvyšší súd Slovenskej republiky pritom vydáva zbierku zjednocujúcich stanovísk a rozhodnutí. Tieto obsahujú napríklad právne vety, prerokované za účasti odbornej verejnosti a príslušného kolégia sudcov. Nie sú však pre súdy právne záväzné, majú len odporúčací charakter.

Počas návštevy sa predsedovia NS SR a Kúrie Maďarska stretli aj s vedením košického krajského súdu, ktorému predsedá Imrich Volkai. Počas prehliadky súdu sa oboznámili so súčasným stavom vybavovania vecí v košickom justičnom paláci, kde okrem krajského súdu sídli aj niekoľko okresných súdov. Rokovaní sa zúčastnila aj generálna konzulka Maďarska Éva Czimbalmosné Molnár.

Zdroj: Tlačová správa NS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1173

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: