Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Považuje MS SR niektoré právnické profesie za druhotriedne?

najpravo.sk • 17.8. 2012, 14:30

Návrh novely zákona o advokácii ruší možnosť započítavania tzv. inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta. V dôvodovej správe sa uvádza, že tento inštitút mal opodstatnenie v čase, kedy bolo potrebné naplniť počet advokátov, pričom v súčasnosti je dostupnosť výkonu advokátskeho povolania nadštandardná.

Vyšší súdni úradníci a firemní právnici nie sú pre komoru dosť dobrí?

Podľa názoru Protimonopolného úradu SR ide o nežiaduce, obmedzujúce ustanovenie a taktiež o zvyšovanie bariér pre vstup na trh. Potrebné skúsenosti a prax môže právnik nadobudnúť aj napríklad praxou ako podnikový právnik v rámci firmy, spoločnosti a pod., o to viac to platí v prípadoch riadiacich pozícií právnych oddelení. Dlhodobejšia prax na takýchto pozíciách (s prihliadnutím na obsah agendy a vykonávaných činností) môže mať porovnateľnú a nie je vylúčené, že aj vyššiu kvalitu ako prax koncipienta v advokátskej kancelárii. Úrad trvá na ponechaní možnosti započítavania inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta, pričom by zároveň bolo potrebné stanoviť aj transparentné kritériá pre jej započítavanie tak, aby nedochádzalo k nežiaducim diskrimináciám, a to napríklad aj obmedzením minimálnej a maximálnej dĺžky praxe.

Rovnaký názor zdieľa aj Slovenská obchodná a priemyselná komora, ktorá tvrdí, že vedomosti a skúsenosti získané pri výkone profesie „firemného právnika" sú plne porovnateľné s náplňou koncipientskej praxe. Komora preto odporučila formulovať dikciu tak, aby sa prax výkonu firemného právnika akceptovala v rozsahu 50 % z dĺžky koncipientskej praxe. Zostávajúca doba t. j. jeden a pol roka by sa využila najmä na získanie znalosti a skúseností z trestného práva.

Návrh novely zákona už vôbec nepočíta s možnosťou započítania praxe vyššieho súdneho úradníka do praxe advokátskeho koncipienta, pričom ešte pred pár rokmi Slovenská advokátska komora započítavala súdnym úradníkom podľa internej normy polovicu ich praxe v súdnictve, najviac však dva roky praxe. Podľa návrhu novely by bola pre komoru už prax vyššieho súdneho úradníka pre advokáciu neakceptovateľná. Prax justičného čakateľa by sa však akceptovala v plnom rozsahu automaticky, pričom obsahová nápĺň práce obidvoch funkcií je v zásade rovnaká.

Asistenti sudcov najvyššieho súdu chcú byť tiež prínosom pre advokáciu

Najvyšší súd SR vo svojej pripomienke k návrhu novely zákona o advokácii navrhuje, aby bola do praxe advokátskeho koncipienta plne započítaná prax asistenta sudcu najvyššieho súdu.

Inštitút asistenta sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky bol zavedený s účinnosťou od 1. apríla 2005 zákonom č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý v ustanovení § 19 upravuje postavenie asistenta sudcu najvyššieho súdu. Napriek tomu, že citovaný zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2005 prví asistenti sudcov boli prijatí do štátnozamestnaneckého pomeru až 1. júna 2009.

Najvyšší súd je toho názoru, že prevažnú časť asistentov sudcu najvyššieho súdu tvoria právnici s dlhšou právnou praxou, pričom mnohí z nich majú odbornú justičnú skúšku, či advokátsku skúšku a niektorí sa dokonca venujú aj vedeckej a pedagogickej činnosti. Náplňou práce asistenta sudcu najvyššieho súdu je koncepčná a systémová činnosť pri výkone súdnictva v oblasti trestnoprávnej, občianskoprávnej, obchodnoprávnej a správnej agendy či napríklad vykonávanie analýz podaní doručených Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky a i.

V každom kolégiu navyše pôsobia asistenti sudcov, ktorí spolupracujú s odborom dokumentácie, analytiky a zahraničných vzťahov pri tvorbe právnych analýz, komparatívnych štúdií, rešerší a ďalších podkladov pre potreby sudcov príslušného kolégia. Ide pritom o vysoko odbornú a všestrannú činnosť v rôznych odvetviach práva.

Asistenti sudcu najvyššieho súdu spolupracujúci so sudcami najvyššieho súdu, ktorí sú bezpochyby garantmi ich odbornosti a ich prípadného výkonu advokácie, budú podľa najvyššieho súdu plne spôsobilí plniť poslanie advokácie na požadovanej úrovni. Z predkladanej novely zákona o advokácii vyplýva, že táto je zameraná na zvýšenie odbornosti budúcich advokátov, a preto sú toho názoru, že asistenti sudcov najvyššieho súdu by mohli byť nepochybne prínosom do radov advokátov. Tak, ako justícia je otvorená pre odborníkov z radov advokátov, bolo by žiaduce, aby sa Slovenská advokátska komora neuzatvárala pred odborníkmi z radov justície.

 

V súčasnosti pôsobí na Najvyššom súde SR 42 asistentov, ktorí sú zaradení rozvrhom práce najvyššieho súdu do všetkých jeho kolégií.

Zdroj: Portál právnych predpisov SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1379

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: