Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Borec: Exekútorský stav sa nachádza v kríze

najpravo.sk • 22.3. 2013, 08:42

Nároky na výkon exekútorského povolania sa výrazne zvýšia. Zavedie sa účinnejší dohľad nad činnosťou súdnych exekútorov a nanovo sa upraví systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti. Predpokladá to pripravovaná novela Exekučného poriadku, ktorú Ministerstvo spravodlivosti SR predloží do medzirezortného pripomienkového konania najneskôr v prvej polovici budúceho mesiaca.

Problematika exekučného práva a regulácie exekútorského stavu bola dlhé roky zanedbávaná, čo dnes spôsobuje vážne problémy v oblasti vymáhania práva i ochrany spotrebiteľov. Minister spravodlivosti Tomáš Borec preto krátko po nástupe do funkcie zriadil novelizačnú komisiu, ktorá dostala za úlohu pripraviť riešenia týchto problémov. „Exekútorský stav sa nachádza v kríze a preto musíme prijať razantné opatrenia," povedal minister Borec.

Minister spravodlivosti považuje za neudržateľný súčasný systém disciplinárnych konaní, ktorý je často bezzubý a neefektívny. Preto sa sprísni dohľad nad Slovenskou komorou exekútorov. V disciplinárnom konaní sa tiež zmení pozícia súdu, ktorý sa stane odvolacím orgánom proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu.

Zároveň sa sprísnia požiadavky na výkon funkcie exekútora, a to zavedením riadnych výberových konaní po vzore ostatných právnických povolaní. „Napriek tomu, že väčšina exekútorov vykonáva svoje povinnosti profesionálne a podľa zákona, sú medzi nimi aj takí, ktorí poškodzujú dôveryhodnosť tohto stavu," povedal minister.

Ministerstvo spravodlivosti SR sa v pripravovanej novele osobitne sústreďuje aj na pravidlá nakladania s vymoženými peňažnými prostriedkami. Zavedú sa napríklad presné lehoty na poukázanie vymožených peňažných prostriedkov oprávnenému, pričom porušenie tejto povinnosti bude disciplinárnych previnením. Súčasný stav, keď exekútor môže takmer beztrestne zadržiavať vymožené prostriedky, považuje minister Borec za neudržateľný.

Okrem novely Exekučného poriadku, ktorá bude predstavená v najbližších týždňoch, pripravuje Ministerstvo spravodlivosti SR aj systémové zmeny v procesnej časti exekučného konania. Cieľom je tento proces zásadne zrýchliť a zefektívniť pri súčasnom zohľadňovaní legitímnych práv dlžníkov a spotrebiteľov. Podľa schváleného rámcového plánu legislatívnych úloh by mala byť táto novela pripravená v priebehu budúceho roka. Zámerom ministra Boreca je však tieto práce urýchliť tak, aby bola celá reforma exekučného práva dokončená ešte v priebehu roka 2013. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1411

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: