Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

NAZRITE DO KUCHYNE: Vydáme platobný rozkaz, ak urobíte päť drepov

Kolektív viacerých autorov • 31.10. 2016, 17:46

Do redakcie portálu najprávo.sk sme dostali ďalší zaujímavý podnet od nášho čitateľa – advokáta. V úvode svojho mailu uvádza: „Ak mám ako advokát záujem na čo najrýchlejšom vydaní platobného rozkazu pre svojho klienta, spolu so žalobou predkladám aj platobný rozkaz vyplnený v tlačive zverejnenom na webe Ministerstva spravodlivosti SR. Keďže zároveň platím aj súdny poplatok, mám nárok na vydanie platobného rozkazu do desiatich pracovných dní. Aký zmysel má predkladanie vyplneného tlačiva platobného rozkazu z webu ministerstva v papierovej forme, keď mi súd doručí platobný rozkaz v úplne inom vyhotovení? Keď si platobný rozkaz napíše a vyhotoví súd sám, potom predloženie vyplneného tlačiva ako podmienka zrýchleného vydania platobného rozkazu, znie z môjho pohľadu len ako zákonom vyžadovaných nezmyselných päť drepov.“

Aktuálna právna úprava

§ 265 ods. 2 Civilného sporového poriadku:

"Ak žalobca predloží spolu so žalobou platobný rozkaz na tlačive zverejnenom ministerstvom spravodlivosti na jeho webovom sídle a na vydanie platobného rozkazu sú splnené zákonom ustanovené podmienky a je zaplatený súdny poplatok, súd vydá platobný rozkaz najneskôr do desiatich pracovných dní od splnenia týchto podmienok.“

rovnako tak aj predchádzajúci § 172 ods. 8 Občianskeho súdneho poriadku:

„Ak navrhovateľ predloží spolu s návrhom na začatie konania návrh platobného rozkazu na tlačive uverejnenom ministerstvom spravodlivosti na jeho webovom sídle a na vydanie platobného rozkazu sú splnené zákonom ustanovené podmienky a je zaplatený súdny poplatok, súd vydá platobný rozkaz najneskôr do desiatich pracovných dní od splnenia týchto podmienok.“

Podmienky pre zrýchlené vydanie platobného rozkazu

Nárok žalobcu na vydanie platobného rozkazu je viazaný na kumulatívne splnenie podmienok vymedzených v citovanom ustanovení § 265 ods. 2 Civilného sporového poriadku. Jednou z podmienok je aj predloženie platobného rozkazu „na tlačive zverejnenom ministerstvom spravodlivosti na jeho webovom sídle.“. Vychádzajme z toho, že ostatné zákonom vyžadované podmienky sú splnené. Čitateľom nastolená otázka znie, v čom súdu pomôže predloženie vyplneného tlačiva platobného rozkazu v písomnej listinnej forme v niekoľkých vyhotoveniach, keď je mu zo súdu doručený platobný rozkaz v odlišnom písomnom vyhotovení, teda súd si ho vyhotovil nanovo.

Vyššie citovaná právna úprava v OSP a v súčasnosti aj v CSP má základ v zámere zákonodarcu, aby v prípade, ak už má súd k dispozícii vytlačený platobný rozkaz a ostatné predpoklady sú taktiež splnené, toto rozhodnutie len opatril pečiatkou súdu a odoslal stranám sporu.

Potiaľto má všetko hlavu a pätu a legitímne by v prípade bezvadného vyplnenia tlačiva bolo snáď aj odoslanie platobného rozkazu zo strany súdu v kratšej, než desaťdňovej lehote. Tu však narážame na elektronizáciu justície, ktorá v tomto bode nenašla spoločnú cestu s legislatívou.

Zamestnanci súdu sú povinní podľa § 148 a nasledujúcich Spravovacieho a kancelárskeho poriadku pre súdy (vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 543/2005 Z.z. o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špecializovaný trestný súd a vojenské súdy) okrem iného aj každé súdne rozhodnutie vložiť do počítačovej aplikácie. Žalobcovia nepredkladajú vždy bezchybne vyplnené tlačivá a súčasne súdu chýba vyplnené editovateľné tlačivo v elektronickej forme, preto nemá inú možnosť, len vyhotoviť platobný rozkaz „vo vlastnej réžii“.  

Tri kategórie žalobcov

Žalobcov domáhajúcich sa v žalobe vydania platobného rozkazu môžeme kategorizovať v zmysle vyššie uvedeného do troch kategórií, a to do:

  • kategórie A, ktorým vznikne nárok na vydanie platobného rozkazu v desaťdňovej lehote, keďže splnili všetky zákonné predpoklady vrátane vyplneného tlačiva platobného rozkazu, ktoré však súdu fakticky nie je potrebné,
  • kategórie B, ktorí splnia všetky predpoklady vrátane zaplatenia súdneho poplatku, okrem tlačiva platobného rozkazu, ktoré nepredložia. Týmto žalobcom síce nárok na vydanie platobného rozkazu vznikne, ale tu zákon neurčuje lehotu, v ktorej by tak súd mal urobiť. Do tejto kategórie, samozrejme, patria aj subjekty oslobodené od súdnych poplatkov.
  • kategórie C, ktorí nepredložia so žalobou ani vyššie uvedené tlačivo a nezaplatia ani súdny poplatok. Zákon v takýchto prípadoch nestanovuje ani lehotu, v rámci ktorej by mal súd žalobcu na zaplatenie súdneho poplatku vyzvať.

Komparáciou zistíme, že rozdiel medzi kategóriami A a B je len vo formálnom vyplnení a doručení tlačiva, ktoré súdu pri listinnom podaní nepomôže a prácu mu neurýchli, pričom súd v ďalšom procesnom postupe v zásade postupuje rovnako pri obidvoch týchto kategóriách.

Môžeme teda dať za pravdu čitateľovi, že v súčasnosti, ak sa žaloba podáva v listinnej podobe, je to len zákonom vyžadovaných absurdných hoci aj päť drepov. Príkaz však znie jasne.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2315

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: