Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pár slov k nálezu ústavného súdu o asperačnej zásade

najpravo.sk • 19.12. 2012, 20:25

Koncom novembra sme vás podrobne informovali o náleze Ústavného súdu SR, ktorým zasiahol do tzv. asperačnej zásady upravenej v § 41 ods. 2 Trestného zákona. Článok o tom, ako ústavný súd skorigoval túto zásadu si prečítajte TU (kliknite). Vzhľadom k dezinformáciám v niektorých médiách vydala včera predsedníčka ústavného súdu k tomuto nálezu stručné stanovisko:

Podľa názoru ústavného súdu je nepochybné, že uložený trest by mal zohľadňovať i skutočnosť, že súd ukladá trest za viacero trestných činov, ktoré boli spáchané v súbehu. Rešpektujúc požiadavku primeranosti trestu by však k zohľadňovaniu existencie viacčinného súbehu mal pristupovať predovšetkým súd, a to popri zvažovaní a zohľadňovaní všetkých ostatných okolností konkrétneho prípadu a následne by mal uložiť primeraný individualizovaný trest v rámci zákonných trestných sadzieb stanovených zákonodarcom za trestný čin zo zbiehajúcich sa trestných činov najprísnejšie trestný s možnosťou zváženia uloženia trestu v sprísnenej trestnej sadzbe.

Vychádzajúc z vyššie uvedeného ústavný súd zastáva názor, že je v rozpore s požiadavkou primeranosti trestu, aby samotný viacčinný súbeh automaticky viedol k uloženiu trestu nad jednu polovicu sprísnenej trestnej sadzby, a to obzvlášť ak by takýto trest mal byť prísnejší než trest, ktorý by súd mohol uložiť za rovnaké (resp. obdobné) trestné činy spáchané v rámci recidívy [napadnutá právna úprava totiž bez akéhokoľvek rozumného zdôvodnenia umožňuje, aby pri splnení podmienok ustanovených v § 41 ods. 2 Trestného zákona páchateľ, ktorý sa dopustil ďalšieho trestného činu skôr, než bol varovaný odsudzujúcim rozsudkom týkajúcim sa jeho predchádzajúceho trestného činu, bol postihnutý prísnejšie v rámci prísnejšej trestnej sadzby než páchateľ, ktorý po tom, ako už bol odsúdený za úmyselný trestný čin (hoci neprávoplatne), spáchal ďalší zločin].

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1959

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: