Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd chce byť zrozumiteľný širokej verejnosti

Admin 3 • 30.7. 2011, 11:44

Ústavný súd Slovenskej republiky sa rozhodol pravidelne zverejňovať na svojej internetovej stránke www.concourt.sk analytické prehľady vybraných rozhodnutí pléna a jednotlivých senátov Ústavného súdu Slovenskej republiky. Nachádzajú sa v časti Rozhodovacia činnosť – Analytické prehľady.

Prehľady tvoria analýzy rozhodnutí, ktoré obsahujú údaje o druhu konania pred Ústavným súdom Slovenskej republiky, o druhu rozhodnutia, o spôsobe vybavenia, dátum rozhodnutia, dotknuté články ústavy, ústavných zákonov a medzinárodných zmlúv a meno sudcu spravodajcu, ktorý vec pripravoval na rozhodnutie v pléne alebo v senáte. V stručnosti popisujú skutkový stav a základné fakty návrhu alebo sťažnosti. Kľúčovú časť každej analýzy tvorí dôvod rozhodnutia (ratio decidendi).

„Motívom tohto kroku je podávať informácie o rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktoré sú v maximálne možnej miere zrozumiteľné nielen odbornej právnickej, ale aj laickej verejnosti. Vychádzali sme pri tom aj z výsledkov prieskumu verejnosti, ktorý Ústavný súd Slovenskej republiky realizoval pred dvoma rokmi a v rámci ktorého len 40 percent respondetnov vyjadrilo spokojnosť so zrozumiteľnosťou rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky a s ich odôvodneniami. Našim cieľom je nielen postupne zvyšovať toto precento, ale sprístupňovaním jednotlivých podaní a analyzovaním rozhodnutí posilňovať právne povedomie fyzických i právnických osôb," informovala predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková.

Prehľad vybraných rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky je neoficiálnym dokumentom, ktorý slúži výlučne na informovanie o rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky. Prehľad zostavuje Analytické oddelenie Odboru súdnych poradcov a súdnej agendy Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky z rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, písomne vyhotovených a odoslaných účastníkom konania v danom období. Prehľad nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky a nenahrádza jednotlivé rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky, z ktorých bol zostavený.

Zdroj informácií: www.concourt.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1491

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: