Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident vymenoval členov novej vlády

najpravo.sk • 4.4. 2012, 19:02

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič podľa článku 102 ods. 1 písm. g) a čl. 111 Ústavy Slovenskej republiky na návrh predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica vymenoval členov vlády Slovenskej republiky a poveril ich riadením príslušných rezortov.

Na slávnostnom vymenovacom akte bol prítomný predseda parlamentu Pavol Hrušovský, premiér Robert Fico, predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.

Ivan Gašparovič v príhovore pripomenul členom vlády, že toľko dôvery, koľko získali v marcových voľbách doteraz nezískal žiadny politický subjekt od novembra 1989. „Oceňujem, že už aj Váš volebný program bol koncipovaný ako základ prípadného programového vyhlásenia vlády. Voliči ho akceptovali preto, že bol zameraný na upevňovanie právneho sociálneho štátu a národno–štátnych záujmov," povedal prezident. Hlava štátu si želá, aby nová vláda bola vládou múdrou, rešpektujúcou celé návrhové spektrum, vládou všetkých občanov, ktorí uplatňujú politiku otvorenosti. Slovenský prezident by zároveň ocenil, keby nová vláda viedla dialóg aj s opozíciou, samosprávou, so zahraničím ale najmä s občanmi nášho štátu. „Realistická a poctivá politika, založená na potrebách ľudí nestojí a nepadá na slovách ale na skutkoch," zdôraznil Ivan Gašparovič. Vyzval novú vládu, aby sa chopila svojej jedinečnej príležitosti a svoje poslanie dôstojne naplnila. „Verím, že sa ešte pevnejšie budete opierať o občana, ktorý prejavil vážny záujem podielať sa na správe vecí verejných," uviedol v príhovore. Novej vláde zaželal úspech a vyjadril vieru, že sa aj naďalej budú opierať o výsledky dobrej a prospešnej spolupráce. „Spája nás totiž národné vedomie ale aj sociálne cítenie, ako aj projekt dôstojného života pre všetkých a jeho každodenná realizácia," povedal na záver Ivan Gašparovič.

Robert Fico hlave štátu poďakoval za dôveru a vyslovil presvedčenie, že k exekutívnym právomociam celý kabinet pristupuje s primeraným rešpektom ale aj odhodlaním. „Vláda si nestavia za cieľ vzdušné zámky, naopak chceme občanom predložiť vládny program, ktorý bude výsledkom intenzívneho dialógu vlády Slovenskej republiky a širokého dialógu okruhu sociálnych partnerov," povedal premiér. Pripomenul, že finančná a ekonomická realita nie je práve najpriaznivejšia, vláda musí v záujme našej krajiny, ale aj pod hrozbou sankcie rešpektovať medzinárodný záväzok znížiť deficit verejných financií v roku 2013 na úroveň 3%. Podčiarkol, že pri svojej práci sa budú opierať aj o rady múdrych a vzdelaných ľudí ako aj o spoluprácu s hlavou štátu. „Nech je to nakoniec múdrosť, zdravý úsudok a úcta k ľuďom, ktoré nás budú v nasledujúcom období viesť," povedal predseda vlády SR.

Z rúk prezidenta SR si prevzali vymenovacie dekréty členov vládneho kabinetu v zložení:

  • Robert KALIŇÁK podpredseda vlády SR, minister vnútra Slovenskej republiky
  • Peter KAŽIMÍR podpredseda vlády SR, minister financií Slovenskej republiky
  • Miroslav LAJČÁK podpredseda vlády SR, minister zahraničných vecí Slovenskej republiky
  • Tomáš MALATINSKÝ minister hospodárstva Slovenskej republiky
  • Ján POČIATEK minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky
  • Ľubomír JAHNÁTEK minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
  • Martin GLVÁČ minister obrany Slovenskej republiky
  • Tomáš BOREC minister spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Ján RICHTER minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Peter ŽIGA minister životného prostredia Slovenskej republiky
  • Dušan ČAPLOVIČ minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
  • Marek MAĎARIČ minister kultúry Slovenskej republiky
  • Zuzana ZVOLENSKÁ ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky 

Zdroj a foto: www.prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1716

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: