Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
Predplatné
Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
TlačPoštaZväčšiZmenši

Príjmy z prenájmu nehnuteľností a sociálne poistenie

najpravo.sk • 1.7. 2013, 20:16

V súvislosti s termínom plnenia povinností samostatne zárobkovo činných osôb k 1. 7. 2013 sa na Sociálnu poisťovňu obracia pomerne veľká skupina osôb, ktoré v uplynulom roku mali príjem z prenájmu nehnuteľností. Majú alebo nemajú platiť poistné do Sociálnej poisťovne? Predmetnej téme sme sa už venovali na stránkach portálu najprávo.sk, avšak pre vysvetlenie znovu uverejňujeme aktuálne stanovisko Sociálnej poisťovne:

Ak fyzická osoba prenajíma nehnuteľnosť, je dôležité vedieť, či prenájom uskutočňuje na základe živnostenského oprávnenia alebo nie. Ak ho uskutočňuje na základe živnostenského oprávnenia, pričom je registrovaná na daňovom úrade a dovŕšila 18 rokov, potom je tento príjem zdaňovaný podľa § 6, ods. 1 a 2 platného zákona o dani z príjmov a posudzuje sa na účely povinného poistenia samostatne zárobkovo činných osôb.

Ak fyzická osoba neprenajíma nehnuteľnosť na základe živnostenského oprávnenia, potom ho zdaňuje podľa § 6, ods. 3 zákona o dani príjmov, ktorý nie je rozhodujúcim príjmom na účely sociálneho poistenia. Ak je osoba registrovaná na daňovom úrade výhradne podľa tohto paragrafu, povinnosti voči Sociálnej poisťovni nemá a poistné na sociálne poistenie z tohto príjmu neplatí.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1507

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: