Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stav vymáhania práva na Slovensku je kritický

najpravo.sk • 1.4. 2014, 12:34

Konferencia exekútorov ako najvyšší orgán súdnych exekútorov v Slovenskej republike upozornila ministra spravodlivosti Slovenskej republiky, vládu a Národnú radu Slovenskej republiky na kritický stav vymáhania práva v Slovenskej republike.

Vo vyhlásení Slovenská komora exekútorov uvádza, že ako zákonná reprezentantka súdnych exekútorov v Slovenskej republike dlhodobo presadzuje podporu viacerých legislatívnych zmien, predovšetkým zavedenia elektronického prideľovania spisov na krajovom princípe a zavedenie centrálneho registra exekúcií. Prijatie týchto opatrení podľa komory výrazne stransparentní exekučný proces a malo by byť významným prínosom predovšetkým pre najzranitelnejšie vrstvy obyvateľstva.

Neustále nekoncepčné zásahy do kompetencie súdnych exekútorov a okliešťovanie ich právomocí vedú podľa komory k neželanému zhoršeniu výkonu súdnych rozhodnutí v Slovenskej republike. Tento stav sa odráža v zhoršení vymožiteľnosti práva a zlom obraze celého justičného systému, ktorý sa krajine vracia v podobe nedôvery občanov i zahraničných investorov.

Boj súdnych exekútorov o vlastné vrecko

Komora vo svojom vyhlásení uviedla, že požiadavky na riešenie systému exekučných trov či odmeny exekútora sa neoprávnene zužujú na domnelý boj súdnych exekútorov o vlastné vrecko. Súdni exekútori sú okrem svojho nepopierateľného významu pre vymožiteľnosť práva aj významným zamestnávateľom. Na Slovensku pôsobí 345 súdnych exekútorov, ktorí zamestnávajú vyše 1500 ľudí, väčšinou mladých absolventov vysokých škôl. Zo zákonom určenej odmeny musí súdny exekútor uhradiť ich mzdy, odvody, povinné poistenie, nájomné na kancelárske priestory i čiastky na povinné dlhoročné archivovanie spisov.

Nové legislatívne zmeny priniesli súdnym exekútorom omnoho viac zákonných povinností za nezmenených podmienok financovania exekútorských úradov. Hrozia tak podľa komory prieťahy v exekučných konaniach ako dôsledok objektívnej neschopnosti exekútorských úradov v dostatočnej miere pokrývať svoje vlastné náklady.

Nástup pochybných vymáhačských praktík?

Hroziaci kolaps legálneho spôsobu výkonu súdnych rozhodnutí otvára podľa komory dvere nárastu pochybných vymáhačských firiem a štátom neregulovaných a nekontrolovaných vymáhačských praktík.

Komora exekútorov preto vyzvala ministra spravodlivosti Slovenskej republiky, vládu Slovenskej republiky a Národnú radu Slovenskej republiky na urýchlené prijatie legislatívnych zmien, ktoré zlepšia vymáhateľnosť práva, sfunkčnia činnosť súdnych exekútorov ako integrálnej súčasti slovenskej justície a odvrátia hrozbu kolapsu výkonu súdnych rozhodnutí.

Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1813

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: