Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

SKE: Hľadáme cesty, ako eliminovať zneužívanie ustanovení Exekučného poriadku

najpravo.sk • 24.11. 2013, 07:41

Slovenská komora exekútorov oceňuje všetky formy bola proti „šmejdom" a rôznym nebankovým spoločnostiam, ktoré zneužívajú zákony na okrádanie častokrát tých najslabších a najzraniteľnejších občanov.

„Pretože táto problematika sa bytostne dotýka aj nášho stavu, je logickým vyústením, že hľadáme možnosti a cesty, ako eliminovať zneužívanie ustanovení Exekučného poriadku. Nebojíme sa priznať, že v mnohých prípadoch sa tak, žiaľ, deje aj za aktívnej a vedomej spolupráce súdneho exekútora," napísal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller v liste štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej a ocenil jej príspevok v boji „šmejdom".

Slovenská komora exekútorov pristúpila k vlastným informačným aktivitám v rámci svojho nedávno spusteného programu Bližšie k ľuďom. Jej bezplatné poradenstvo pre občanov v exekúcii za dva mesiace využilo 34 dlžníkov.

Miroslav Paller v liste štátnej tajomníčke zároveň pripomenul, že snahou komory je zamedziť alebo aspoň obmedziť zneužívanie exekučného poriadku na úkor najzraniteľnejších skupín občanov. „Za najdôležitejšiu navrhovanú zmenu považujeme zavedenie elektronického prideľovania exekúcií náhodným výberom na krajovom princípe. Sme presvedčení, že tento systém by nielen zlacnil celé exekučné konanie, ale efektívne by zabránil kumulovaniu exekučných konaní u jedného, toho „správneho", exekútora a za jeho aktívnej účasti by nedochádzalo k zneužívaniu práva na okrádanie občanov," uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov.

Komora ponúkla štátnej tajomníčke aktívnu pomoc nielen pri odhaľovaní takýchto aktivít, ale aj pri prevencii ich páchania. „Tak, ako sme pred niekoľkými týždňami požiadali pána ministra o podporu pri presadzovaní elektronického prideľovania exekúcií náhodným výberom na krajovom princípe, dovoľujeme si požiadať aj Vás, pani štátna tajomníčka, o aktívnu podporu tohto systému, nakoľko sme skutočne presvedčení, že okrem iných opatrení, aj zavedenie tohto systému nás privedie k spoločnému cieľu, a to k minimálne k obmedzeniu zneužívania práva a k ochrane občanov Slovenskej republiky," uzavrel Miroslav Paller. 

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1371

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: