Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prípad predaja platinových sít je skončený návrhom na podanie obžaloby

najpravo.sk • 27.3. 2014, 12:42

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry skončil vyšetrovanie predaja platinových sít návrhom na podanie obžaloby na tri osoby vo veku 50 rokov. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Ide o predsedu komisie na otvorenie a vyhodnotenie ponúk k elektronickej aukcii (č. 2/2011), jej člena a znalca z odboru strojárstvo (odvetvia odhad hodnoty strojových zariadení). Podľa vyšetrovateľa predseda v postavení vedúceho služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky a spomínaný člen komisie v postavení osoby poverenej riadením Odboru mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob, ako osoby zodpovednej za spracovanie podkladov k uskutočňovanej hospodárskej súťaži na odpredaj hnuteľného majetku konali v rozpore s oprávnenými záujmami Správy štátnych hmotných rezerv. Tá je podľa zákona povinná, ako správca majetku štátu, nakladať s majetkom s maximálnou hospodárnosťou.

Podľa zistení polície tak obvinení v prípade predaja platinových sít neurobili. Nezabezpečili, aby bola v súťaži stanovená ich primeraná predajná cena, aby bola znaleckým dokazovaním objektívne stanovená ich všeobecná hodnota. Miesto toho mal byť do konania účelovo pribratý znalec z odboru strojárstvo, odvetvia odhad hodnoty strojových zariadení. Ten stanovil všeobecnú hodnotu platinových sít len 81.720.- eur. Nízku hodnotu dosiahol tak, že sa v znaleckom posudku (zo dňa 29.03.2011) známou skutočnosťou, že sú sitá z drahých kovov (s obsahom 90 - 95 % platiny a 10 - 5 % ródia) nezaoberal.

Obvinení konali v rozpore so zákonom napriek tomu, že mali poznať primeranú cenu predmetných sít a ich materiálové zloženie. V dôsledku toho došlo v elektronickej aukcii (dňa 04.07.2011) k ich podhodnoteniu a k uzatvoreniu kúpnej zmluvy (dňa 08.07.2011, č. 82/OMRaPZ/2011) medzi Slovenskou republikou, zastúpenou Správou štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky a spoločnosťou so sídlom v Bratislave. Predmetom zmluvy bola kúpa platinových sít za 667.656.- eur napriek tomu, že ich reálna hodnota na trhu predstavovala najmenej 2.895.490,20.- eur. Správe štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky bola spôsobená škoda vo výške najmenej 2.227.834,20.- eur. 

Zdroj: Polícia SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1309

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: