Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nebuďte klientmi exekútorov

najpravo.sk • 10.3. 2014, 20:36

Desiatky ľudí už využili možnosť bezplatného poradenstva pre ľudí v exekúciách, ktoré už pol roka poskytuje Slovenská komora exekútorov. Poradenstvo komora zaviedla ako súčasť svojho programu Bližšie k ľuďom.

„Osobnú návštevu v sídle komory dodnes absolvovalo 35 občanov. Zároveň sme odpovedali na 204 podnetov prostredníctvom e-mailu," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Občania nevyužívajú všetky možnosti, aby sa exekúcii vyhli

„Občania sa väčšinou zaujímajú o to, aké majú v exekúcii možnosti právnej ochrany. Chcú však vedieť aj to, ako majú komunikovať s exekútorom, vyjasňujú si, či v ich prípade exekútor postupuje zákonne. Zaujíma ich napríklad, či majú správne vypočítané zrážky zo mzdy," opísal situáciu viceprezident komory Branislav Plško, ktorý sa osobne s občanmi stretáva.

Slovenská komora exekútorov upozornila, že v mnohých prípadoch občania nevyužívajú všetky svoje právne možnosti, aby sa exekúcii vyhli. Po začatí exekúcie je však už neskoro.

Ľudia sa potom na komoru obracajú so žiadosťami, ktoré nie je možné splniť. „Veľa z nich chce exekúciu proste zastaviť. Zákon však presne vymedzuje, v ktorých prípadoch je to možné," upozornil Branislav Plško.

Bezplatné poradenstvo pre ľudí v exekúcií je jednou zo služieb, ktoré Slovenská komora exekútorov zaviedla v auguste minulého roka v rámci programu Bližšie k ľuďom. Program stojí na troch základných pilieroch: spravodlivosti, transparentnosti a ústretovosti. V rámci tohto programu napríklad na webovú stránku www.ske.sk pribudla nová sekcia s názvom Nebuďte naším klientom, kde nájdu občania konkrétne upozornenia, ako sa nedostať do exekúcie. Praktické rady si v osobitnej sekcii môžu vyhľadať aj ľudia, ktorí sa už v exekúcii ocitli. Informácie na stránke nájdu aj tí, ktorí potrebujú prostredníctvom súdneho exekútora vymôcť požičané peniaze.

Zdroj textu: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1861

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: