Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Názor redakcie NP: Spoplatnenie nemeritórnych odvolaní sumou 5 eur

najpravo.sk • 22.2. 2016, 18:39

O novele siedmich zákonov č. 438/2015 Z. z., ktorá bola publikovaná ako Zákon z 15. decembra 2015, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sme na stránkach portálu najprávo.sk už písali (napríklad TU).

Citovaný zákon menil vo svojom článku IV. aj Zákon Slovenskej národnej rady č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch, pričom zaviedol len jedinú zmenu, a to:

V § 6 ods. 1 sa na konci pripája táto veta: "Ak tento zákon neustanovuje inak, je poplatok za odvolanie päť eur a poplatok za dovolanie 10 eur.".

Do redakcie portálu najprávo.sk sme dostali viacero otázok na interpretáciu a aplikáciu tohto nového ustanovenia. Čitatelia sa pýtali hlavne to, či uvedené ustanovenie znamená spoplatnenie všetkých, teda aj nemeritórnych odvolaní, alebo sa ním riešila situácia, kedy nie je v sadzobníku súdnych poplatkov osobitná poznámka k spoplatneniu odvolania podľa konkrétnej položky sadzobníka.

Dôvodová správa

Predmetná zmena bola zakomponovaná do novely v rámci rokovania výborov Národnej rady SR a bola odôvodnená nasledovne:

„Pozmeňujúcim návrhom sa ustanovujú minimálne sadzby súdnych poplatkov za podanie odvolania alebo dovolania. Ak zákon o súdnych poplatkoch ustanovuje osobitné sadzby pre tieto podania (napr. v prílohe zákona), použije sa špeciálna úprava. Dopĺňané ustanovenie sa nebude aplikovať v prípade oslobodenia od súdnych poplatkov, či už podľa zákona o súdnych poplatkoch alebo podľa § 138 OSP.“

Názor redakcie najprávo.sk

Vzhľadom k odôvodneniu zmeny samotným zákonodarcom zastávame názor, že v danom prípade bolo cieľom novely zakotvenie minimálnej sadzby súdneho poplatku v prípade podania akéhokoľvek odvolania alebo dovolania, a to hlavne proti procesným (nemeritórnym) rozhodnutiam. Pokiaľ odvolateľ alebo dovolateľ nie je oslobodený od súdnych poplatkov a zákon o súdnych poplatkov neobsahuje osobitnú úpravu pre spoplatnenie odvolania, bude odvolateľ platiť súdny poplatok vo výške 5 eur za odvolanie resp. 10 eur za dovolanie.

Pokiaľ ide o meritórne odvolania a dovolania, teda proti rozhodnutiu vo veci samej v občianskom (civilnom) konaní, uplatnia sa jednotlivé položky sadzobníka, nakoľko tam položka 1 subsumuje svojim znením aj konania nespoplatnené osobitnou položkou (viď znenie položky 1: „Z návrhu na začatie konania, ak nie je ustanovená osobitná sadzba...“), pričom podľa poznámky č. 3 k tejto položke poplatky podľa rovnakej sadzby sa platia i v odvolacom konaní vo veci samej.

Pokiaľ by bol návrh (žaloba) spoplatnený podľa inej položky sadzobníka, napríklad si zoberme položku 3 sadzobníka, ktorá nemá obdobnú poznámku o spoplatnení odvolania, aká je pri vyššie citovanej položke 1 sadzobníka, aplikuje sa ohľadom meritórnych odvolaní druhá veta ustanovenia § 6 ods. 2, podľa ktorej „Poplatok podľa rovnakej sadzby sa vyberá i v odvolacom konaní vo veci samej.“

Máte iný názor? Diskutujme spolu v diskusii pod článkom.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3063

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: