Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdne poplatky sa pri odmietnutí dovolania už nebudú poplatníkom vracať

najpravo.sk • 2.11. 2015, 20:23

Ustanovenie § 11 ods. 3 Zákona o súdnych poplatkoch v znení do 31. 10. 2015 ustanovovalo, že poplatok splatný podaním návrhu na začatie konania, podaním odvolania alebo dovolania sa vráti, ak sa konanie zastavilo, ak sa podanie vrátane odvolania a dovolania odmietlo alebo ak sa návrh, odvolanie alebo dovolanie vzali späť pred prvým pojednávaním bez ohľadu na to, či bol vydaný platobný rozkaz alebo rozkaz na plnenie. Ak sa návrh na začatie konania o rozvode manželstva vzal späť po prvom pojednávaní na príslušnom stupni súdov, vráti sa polovica všetkých zaplatených poplatkov. V konaní o preskúmaní rozhodnutia orgánu verejnej správy sa poplatok vráti, ak sa návrh na začatie konania vzal späť pred prejednaním veci alebo ak bolo konanie zastavené z dôvodu, že účastník nebol v konaní riadne zastúpený.

Novela Zákona o súdnych poplatkoch skrytá ako štvrtý článok novely zákona o e-Governmente č. 273/2015 Z. z. zaviedla do tohto ustanovenia malú zmenu, podľa ktorého sa vo vyššie citovanom § 11 ods. 3 prvej vete na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: "to neplatí, ak bolo dovolanie odmietnuté z dôvodu, že smeruje proti rozhodnutiu, proti ktorému nie je dovolanie prípustné.“


Uvedená zmena sa do citovaného ustanovenia zákona dostala na základe akceptovanej zásadnej pripomienky Najvyššieho súdu SR, ktorý uviedol, že ako dovolací súd vo svojej rozhodovacej činnosti pozoruje zásadný trend nárastu dovolaní vrátane dovolaní, ktoré sú dovolacím súdom odmietnuté z niektorého zo zákonných dôvodov (oneskorene podané dovolanie, dovolanie podané neoprávnenou osobou, dovolanie podané proti rozhodnutiu, proti ktorému nie je dovolanie prípustné, dovolanie podané bez obsahových náležitostí, dovolanie podané proti rozhodnutiu, ktoré zaniklo inak).

V roku 2011 bolo z celkového počtu 1753 dovolaní, ktoré rozhodli senáty občianskoprávneho kolégia, odmietnutých 608 dovolaní, v roku 2012 z celkového počtu 3059 dovolaní, ktoré rozhodovali senáty občianskoprávneho kolégia odmietnutých 1312 dovolaní, v roku 2013 bolo senátmi občianskoprávneho kolégia rozhodnutých 5323 dovolaní, z čoho 3865 bolo odmietnutých a v roku 2014 bolo zo 4744 rozhodnutých dovolaní odmietnutých 3096 dovolaní.

Najčastejším dôvodom pre odmietnutie dovolania (§ 243b ods. 5 O.s.p.) je, že dovolanie smeruje proti rozhodnutiu, proti ktorému nie je dovolanie prípustné.

„Za súčasného stavu, či už právnej úpravy, ale i správania sa účastníkov konania, teda predstavujú rozhodnutia o odmietnutí dovolania prevažujúci rozsah rozhodovacej činnosti dovolacieho súdu. V neposlednom rade táto rozhodovacia činnosť výrazne vyťažuje, tak odborné ako i administratívne kapacity Najvyššieho súdu Slovenskej Republiky. K náročnosti a špecifikám tejto rozhodovacej činnosti dovolací súd dodáva, že pokiaľ nie sú splnené podmienky pre skrátenú formu odôvodnenia podľa § 243 b ods. 7 O.s.p. zavedenú od 1. januára 2015, dovolací súd popri skúmaní procesných podmienok sa musí v záujme naplnenia požiadavky preskúmateľnosti odôvodnenia súdneho rozhodnutia v odôvodnení rozhodnutia vysporiadať tak s podstatnými dôvodmi prípustnosti uvádzanými dovolateľmi v dovolaní, s existenciou/neexistenciou tzv. vád zmätočnosti konania (§ 237 O.s.p.) v prechádzajúcom konaní a postupe súdov nižšieho stupňa, ako i danosťou osobitných dôvodov zakladajúcich prípustnosť dovolania proti rozsudkom a uzneseniam súdov.“

S ohľadom na nárast počtu prípadov dovolaní podaných proti rozhodnutiam odvolacieho súdu, ako aj odbornú náročnosť takýchto rozhodnutí preto Najvyšší súd Slovenskej republiky navrhol, aby sa vo väčšej miere než v súčasne platnej právnej úprave uplatnila zásada zodpovednosti dovolateľa, ktorý je v dovolacom konaní povinne zastúpený advokátom, pokiaľ nemá právnické vzdelanie buď sám, alebo jeho zamestnanec, príp. člen, ktorý za neho koná (§ 241 ods. 1 O.s.p.), za výsledok dovolacieho konania a v prípade, ak dovolací súd odmietne jeho dovolanie sa mu zaplatený súdny poplatok za dovolanie nevracal.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3599

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: