Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Advokáti kritizujú výšku poplatkov na Jednotnom patentovom súde

najpravo.sk • 13.9. 2015, 19:05

Predstavenstvo Českej advokátskej komory schválilo svoje stanovisko s Dohode o Jednotnom patentovom súde s prihliadnutím k návrhu poplatkového poriadku. V stanovisku sú zopakované principiálne výhrady komory k navrhovanému systému patentového súdnictva v Európe, ako ho predpokladá Dohoda o Jednotnom patentovom súde. Tento systém by prvýkrát v histórii štátnych útvarov na území ČR previedol plnú jurisdiciu pre určitý typ civilných konaní na nadnárodný orgán mimo územia ČR. Česká republika by tak nemohla garantovať zachovanie základných práv a slobôd v tejto oblasti civilných sporov.

„V praxi to znamená, že akákoľvek súkromná osoba z Českej republiky, či už právnická alebo fyzická, ktorá bude chcieť žalovať v súvislosti s jednotným patentom účinným na území ČR, alebo ktorá má byť žalovaná pre tvrdené porušenie tohto patentu na území ČR, sa bude musieť povinne podrobiť jurisdikcii Jednotného patentového súdu a nebude sa môcť dovolávať súdnej ochrany pred systémom českých súdov, zriadených a fungujúcich na základe Ústavy ČR a Listiny základných práv a slobôd.“ vysvetľuje komora.

Stanovisko Českej advokátskej komory sa ďalej kriticky vyjadruje k veľmi vysokej výške súdnych poplatkov a trov konania pred Jednotným patentovým súdom.

Základný súdny poplatok pred Jednotným patentovým súdom má byť 11 tisíc eur. K tomuto základnému poplatku potom bude pripočítaný vlastný súdny poplatok v závislosti na hodnote sporu, ktorá bude na rozdiel od stavu v ČR určená v prípade akýchkoľvek, nielen peňažných nárokov, vo výške od 11 tisíc do 231 tisíc eur.

„Súdny poplatok v priemernej veci možno odhadovať na cca 100 tisíc eur a náhrada trov zastúpenia by mohla predstavovať cca 600 až 800 tisíc eur, čo viac než stokrát prevyšuje obvyklé trovy obdobného sporu pred českými súdmi. Pre väčšinu podnikateľov, najmä malých a stredných podnikov, by takáto výška trov predstavovala prekážku brániacu v prístupe k spravodlivosti“ uvádza komora.

Veľmi znepokojujúci je tiež súdny poplatok za protižalobu na zneplatnenie patentu (to je žaloba, ktorú bude musieť podať tvrdený porušovateľ z Českej republiky, pokiaľ bude zahraničným vlastníkom patentu zažalovaný pre tvrdené porušenie patentu) vo výške 20 tisíc eur.

Komora preto odporučila neratifikovať Dohodu o Jednotnom patentovom súde.

Dohoda o Jednotnom patentovom súde

Dohoda o Jednotnom patentovom súde (Dohoda JPS) bola podpísaná 19. februára 2013. Jednotný patentový súd (JPS) bude spoločným súdom pre zmluvné členské štáty a bude tvoriť súčasť ich súdneho systému. Bude príslušný na riešenie sporov týkajúcich sa európskych patentov a európskych patentov s jednotným účinkom.

25 členských štátov, ktoré podpísali Dohodu JPS a ktoré sú členmi Prípravného výboru sú: Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká Republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Malta, Holandsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo.

Viac informácií o súde nájdete tu:

http://www.unified-patent-court.org/

Zdroj: ČAK, MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1452

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: