Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti sprísňuje reguláciu advokácie

najpravo.sk • 15.8. 2012, 14:56

​Novela zákona reaguje na nedostatočnú kvalitu absolventov právnických fakúlt ako uchádzačov o advokátske povolanie a odstraňuje neodôvodnené reštrikcie v súťaži medzi advokátmi.

Klesajúca vzdelanostná úroveň absolventov

Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o advokácii. Cieľom novely je reagovať na viaceré poznatky z aplikačnej praxe a sprísniť reguláciu vo vzťahu k vzdelávaniu a výchove nových advokátov. Dôvodom na tieto zmeny sú poznatky o klesajúcej vzdelanostnej úrovni absolventov právnických fakúlt, ktorí následne majú záujem o povolanie advokáta.

„Zo súdnej praxe môžem potvrdiť, že niektorí menej skúsení advokáti nepostupujú s dostatočnou profesionalitou a svojim klientom niekedy skôr škodia, ako pomáhajú," povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorú minister Tomáš Borec poveril prípravou novely zákona o advokácii.

Päťročná koncipientská prax

Navrhované znenie novely z prevažnej časti vychádza z prác, ktoré boli začaté ešte počas minulého volebného obdobia; minister Borec ako bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory v záujme predchádzania podozrení z konfliktu záujmov do jej prípravy nezasahoval.

Novela zákona obnovuje požiadavku, aby sa advokátom mohol stať len ten, kto absolvuje päťročnú koncipientskú prax. Takýto stav platil pred rokom 1999. V súčasnosti platná trojročná prax sa ukázala ako nedostatočná. Zároveň sa navrhuje, aby jeden advokát mohol po uplynutí piatich rokov jeho advokátskej praxe zamestnávať maximálne troch koncipientov. Cieľom tejto úpravy je zamedziť situácii, keď advokáti využívajú množstvo koncipientov ako „lacnú pracovnú silu", pričom vzhľadom na vysoký počet koncipientov nemajú čas sa primerane venovať ich výchove.

Vo vzťahu k vzdelávaniu sa spresňuje to, aby musel uchádzač o povolanie advokáta absolvovať právnické vzdelanie v oboch stupňoch vysokoškolského štúdia v odbore právo. V mnohých prípadoch adepti absolvujú prvý stupeň vysokoškolského štúdia v príbuznom študijnom odbore a následne už len dokončia druhý stupeň v odbore právo, čo možno považovať za obchádzanie účelu súčasnej právnej úpravy.

S cieľom účinnejšie chrániť klientov sa spresňuje povinnosť poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú výkonom advokácie. Limit poistného plnenia po novom nebude môcť byť nižší ako 100 tisíc eur.

Vyššia zodpovednosť advokáta

V záujme zvýšenia komfortu klientov sa umožňuje advokátom nahradiť úradné osvedčenie podpisu na písomnostiach, ktoré pre klienta spíše, alebo ktoré klient pred ním vlastnoručne podpíše. Posielať v takýchto prípadoch klienta k inej úradnej osobe sa javí byť neodôvodnené. S novou úpravou sa dopĺňa aj úprava vyššej zodpovednosti advokáta pri osvedčovaní pravosti podpisu osoby.

Novela zákona zároveň odstraňuje podzákonnú reštrikčnú úpravu vo vzťahu k reklame, ktorú bolo možné považovať za neodôvodnené obmedzovanie hospodárskej súťaže. Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje, aby advokáti mohli v budúcnosti informovať o poskytovaní právnych služieb aj prostredníctvom už zákonom regulovanej reklamy.

Celé znenie návrhu novely zákona aj s dôvodovou správou nájdete TU. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4929

Nový príspevok

a mňa kto zamestná??

K návrhu len toľko - vyzerá to úplne tak, že koncipient bude 5 rokov za minimálnu mzdu ( cirka 400 eur) pracovať. A čo ženy, myslíte si, že sa nejaká advokátska koncipientka rozhodne v tom čase založiť rodinu?? Nie divu, tento štát nejde v ústrety voči ľudom, ale proti nim, proti svojim z vlastných radov...

Lulu | 28.07.2012 09:35
Dôvodová správa - predĺženie praxe na 5 rokov

Tu je odôvodnenie predlženia koncip. praxe z dôvodovej správy: "Návrh na predlženie prípravy na povolanie advokáta formou predchádzajúcej praxe advokátskeho koncipienta súvisí s mierou zodpovednosti advokáta pri výkone povolania. Advokát po zápise do zoznamu advokátov môže bez akéhokoľvek obmedzenia poskytovať právne služby, Kvalita výkonu povolania môže mať výrazné následky na klientov, či už majetkové alebo v oblasti trestného práva súvisiace s osobnou slobodou a resp. bezúhonnosťou osoby, ktorú advokát zastupuje, resp. obhajuje. Tak ako nie je v prípade povolania lekára alebo pri iných náročných povolaniach žiaduce, aby priamu zodpovednosť prevzala osoba bez náležitej praktickej prípravy, tak v prípade povolania advokáta je takisto práve z vyššie uvedených dôvodov účelné, aby náležitá príprava na výkon advokátskeho povolania trvala dostatočne dlhý čas. V prípade sudcu je v slovenskou právnom poriadku limitovaný prístup k výkonu funkcie odbornou skúškou (justičná, advokátska, notárska...) a vekom 30 rokov. Vek 30 rokov pri predpokladanom ukončení kvalifikovaného vzdelania vo veku 23 rokov predpokladá 7 ročnú odbornú prax, v kombinácii s požiadavkou odbornej skúšky to zároveň znamená, že to nemôže byť hocijaká právna prax. V prípade notára kombinácia trojročnej praxe advokátskeho koncipienta a následne praxe notárskeho kandidáta tiež predpokladá päťročnú kvalifikovanú prax. Prístup k advokátskemu povolaniu na rozdiel od povolania sudcu alebo notára nie je obmedzený ani kvantifikačným kritériom (obmedzený počet miest) ani výberovým konaním. Jediným kritériom je trh práce, resp. potreby na strane dopytu po právnych službách. Navrhovaná požiadavka predĺženia dĺžky odbornej praxe ani do budúcnosti neobmedzuje trh právnych služieb, nezavádza obmedzenie počtu advokátov, jej cieľom je zabezpečiť pre klientov skúsenejších a kvalifikovanejších právnych zástupcov a vytvoriť v oblasti prípravy na výkon advokátskeho povolania. Požiadavka dlhšej prípravy na výkon advokátskeho povolania pod vedením advokáta nie je výnimočná ani v iných členských štátoch EÚ. "

Maja | 19.07.2012 08:25
novela diskriminuje VSU

Takže podľa pani štátnej tajomníčky a Števčeka vyšší súdni úradníci deformujú inštitút advokátskeho koncipienta a negatívne vplývajú na jeho výchovu??? To čo má znamenať? Prax justičným čakateľom a prokurátorským čakateľom povinne započítate do praxe advok. koncipienta a prax vyšších súdnych úradníkov, t. j. tzv. inú právnu prax už vôbec neakceptujete? Toto kde žijete? Veď VSU sú ťažné kone na súdoch, majú omnoho viac praktických skúseností ako väčšina protekčných čakateľských detičiek - robia výsluchy, píšu rozhodnutia, fakticky odborne posudzujú aj podania advokátov! Takto chcete zvyšovať kvalitu advokácie? Veď ak úplne odmietnete prax vyššieho súdneho úradníka a plne akceptujete prax justičného čakateľa sami si vo svojich "vznešených" cieľoch rozporujete. Chcete kvalitu, tak nechajte otvorené dvere skúseným a získavajte kvalitných ľudí, keď sa novým kvalitným advokátom tak "tešíte" (čierne ovce predsa vyselektujete na skúškach). Keď sa mieni vypustiť možnosť započítať tzv. inú právnu prax - teda vypustiť druhú a tretiu vetu z § 6 ods. 2, potom je jediným riešením vložiť do § 6 ods. 2 prvej vety slová "a prax vyššieho súdneho úradníka".

mea culpa | 19.07.2012 07:59
novela

Podla prechodnych a zaverecnych ustanoveni sa to vztahuje na koncipientov zapisanych po 31. decembri 2012, cize po ucinnosti zakona, ktora by mala nastat 1. januara 2013. Koncipienti zapisani dovtedy pokracuju dalej s trojrocnou praxou, ak skoncia do 31.12.2015. Mimochodom, novela zaroven rusi aj druhu vetu § 6, cize zapocitanie praxe uz bude mozne len u profesii uvedenych v zakone v prvej vete predmetneho ustanovenia, cize prokuratori, sudcovia, justicny cakatelia, cakatelia prokuratury, notari a tak. Vzhladom na ponechanie justicnych cakatelov mozeme pravdepodobne cakat ich navrat, tak ale o tom sa uz vravelo aj pred volbami, takze ziadna novinka. Ano suhlasim, novela neriesi problem s vysokym skolstvom a uprimne si ani nemyslim, ze je to jej ciel, skor ide o zabranenie exponencialneho rastu advokatov. Mozno to mam pomylene, ale vychadzal som vzdy z toho, ze konkurencia zvysuje kvalitu sluzieb, zjavne som sa mylil...Nanestastie neverim ani tomu, ze 5 rocna prax nejako zvysi kvalitu sluzieb poskytovanych advokatmi. Zodpovedni sa budu vzdelavat a pracovat na sebe cely zivot, bez ohladu na dlzku povinnej praxe ako koncipient. No a napokon ak sa nemylim, su to prave hlasy z vedenia SAK, ktore sa uz davnejsie ozyvali a chceli dlhsiu prax, ved aj terajsi minister patril do vedenia, tak mi je skutocne zahadou, preco SAK nechava prejst cez skusky "menej skusenych advokatov", nepostupujucich s dostatocnou profesionalitou. Obavam sa len, aby tato novela nemala prave opacny ucinok, ako si to ministerstvo predstavuje. Dlhorocna prax od svitu do mrku za casto velmi ale velmi nespravodlive ohodnotenie totiz odradi a mnohym hlavne znemozni nastupit drahu advokata. Vyzit, hlavne vo vacsich mestach, musia niektori koncipienti naozaj za pomoci rodiny. To v kombinacii s poctom troch koncipientov, co zas na druhu stranu nie je malo, favorizuje pribuznych, presnejsie deti aktualnych advokatov. Napokon rodinne advokatske kancelarie nie su taka rarita. Treba len dufat, aby sa advokacia nestala rodinkarskou, pretoze to rozhodne nikomu nepomoze.

optimista | 18.07.2012 19:04
Svinstvo

Tu sa nejedná o nič iné, len o odstránenie konkurencie v podobe nových advokátov. 3 roky su dosť! Prečo neriešia príčiny - fakulty? Keď produkujú každý rok cez 1000 absolventov? Prečo nezačlenia prax do škôl? Lacná pracovna sila? Ak vedia zdr. sestrám dať cez 600€, prečo tak neochrania aj koncipientov? Na koho sa bude vzťahovať novela? Na buducoročných prvákov alebo na absolventov? Dosť blbé študovať 5 rokov a potom človeka takto odstaviť. 25 ročný absolvent má do 30-ky robiť zadarmo koncipienta a visieť rodičom na krku! K*rvy!

Tipek_14 | 18.07.2012 17:08
PoUtStŠtPiSoNe
: