Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Ministerstvo spravodlivosti sprísňuje reguláciu advokácie

15.8. 2012, 14:56 |  najpravo.sk

​Novela zákona reaguje na nedostatočnú kvalitu absolventov právnických fakúlt ako uchádzačov o advokátske povolanie a odstraňuje neodôvodnené reštrikcie v súťaži medzi advokátmi.

Klesajúca vzdelanostná úroveň absolventov

Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o advokácii. Cieľom novely je reagovať na viaceré poznatky z aplikačnej praxe a sprísniť reguláciu vo vzťahu k vzdelávaniu a výchove nových advokátov. Dôvodom na tieto zmeny sú poznatky o klesajúcej vzdelanostnej úrovni absolventov právnických fakúlt, ktorí následne majú záujem o povolanie advokáta.

„Zo súdnej praxe môžem potvrdiť, že niektorí menej skúsení advokáti nepostupujú s dostatočnou profesionalitou a svojim klientom niekedy skôr škodia, ako pomáhajú," povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorú minister Tomáš Borec poveril prípravou novely zákona o advokácii.

Päťročná koncipientská prax

Navrhované znenie novely z prevažnej časti vychádza z prác, ktoré boli začaté ešte počas minulého volebného obdobia; minister Borec ako bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory v záujme predchádzania podozrení z konfliktu záujmov do jej prípravy nezasahoval.

Novela zákona obnovuje požiadavku, aby sa advokátom mohol stať len ten, kto absolvuje päťročnú koncipientskú prax. Takýto stav platil pred rokom 1999. V súčasnosti platná trojročná prax sa ukázala ako nedostatočná. Zároveň sa navrhuje, aby jeden advokát mohol po uplynutí piatich rokov jeho advokátskej praxe zamestnávať maximálne troch koncipientov. Cieľom tejto úpravy je zamedziť situácii, keď advokáti využívajú množstvo koncipientov ako „lacnú pracovnú silu", pričom vzhľadom na vysoký počet koncipientov nemajú čas sa primerane venovať ich výchove.

Vo vzťahu k vzdelávaniu sa spresňuje to, aby musel uchádzač o povolanie advokáta absolvovať právnické vzdelanie v oboch stupňoch vysokoškolského štúdia v odbore právo. V mnohých prípadoch adepti absolvujú prvý stupeň vysokoškolského štúdia v príbuznom študijnom odbore a následne už len dokončia druhý stupeň v odbore právo, čo možno považovať za obchádzanie účelu súčasnej právnej úpravy.

S cieľom účinnejšie chrániť klientov sa spresňuje povinnosť poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú výkonom advokácie. Limit poistného plnenia po novom nebude môcť byť nižší ako 100 tisíc eur.

Vyššia zodpovednosť advokáta

V záujme zvýšenia komfortu klientov sa umožňuje advokátom nahradiť úradné osvedčenie podpisu na písomnostiach, ktoré pre klienta spíše, alebo ktoré klient pred ním vlastnoručne podpíše. Posielať v takýchto prípadoch klienta k inej úradnej osobe sa javí byť neodôvodnené. S novou úpravou sa dopĺňa aj úprava vyššej zodpovednosti advokáta pri osvedčovaní pravosti podpisu osoby.

Novela zákona zároveň odstraňuje podzákonnú reštrikčnú úpravu vo vzťahu k reklame, ktorú bolo možné považovať za neodôvodnené obmedzovanie hospodárskej súťaže. Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje, aby advokáti mohli v budúcnosti informovať o poskytovaní právnych služieb aj prostredníctvom už zákonom regulovanej reklamy.

Celé znenie návrhu novely zákona aj s dôvodovou správou nájdete TU. 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť