Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ivan Novoroľník: Štatistický skok pre ľudstvo

najpravo.sk • 23.7. 2012, 13:37

Tu ide o nápad, ktorý ušetrí značný objem peňazí, neuveriteľne odľahčí súdny personál od stredovekej pracovnej metodiky (= výrazne zrýchli prácu súdov) a minister ho môže osobne vybaviť za dva dni.

1/ Nech si p. minister zájde na ľubovoľný okresný súd, náhodne si vyberie jednu civilnú a jednu trestnú súdnu tajomníčku a nechá si nimi ukázať, ako vyzerá a ako sa vypĺňa štatistický list. Poznámka pre tých čo nevedia: formulár A3 sa vypĺňa dvojmo, za použitia pera a kopírovacieho papiera. Jedno vyhotovenie sa posiela na krajský súd oddeleniu štatistiky.

2/ (fakultatívne) cestou zo súdu nazad na ministerstvo sa staviť v obchode a kúpiť (v záujme PR za vlastné peniaze) fľašku primeranej hodnoty ako cieľovú prémiu :-)

3/ Zavolať si ajťákov pôsobiacich na MSSR

4/ Vyhlásiť internú súťaž pod záštitou ministra o riešenie štatistického listu vo forme hodnej 21. storočia. Napr. excelového formuláru, s predvolenými možnosťami odpovedí a čo najviac user-friendly. Návrh riešenia poslať ministrovi e-mailom do zajtra rána 09.00 hod. Víťaz vyhráva fľašku viď bod 2, prípadne (alkohol je metla ľudstva) inú formu prejavu ministrovej priazne, zhruba v hodnote zodpovedajúcej nenáročnosti až primitívnosti zadanej úlohy. Ak bude riešenie schopné samo si stiahnuť údaje napr. z registra, posunie to súdy o celé svetelné roky od súčasného systému "pero + kopirák", ale už prostá excelovská tabuľka ktorá sa vyplní v počítači a vyššie sa nebude posielať fyzicky ale iba e-mailom, by bola neuveriteľným "skokom pre ľudstvo". S ohľadom na stav prepojenia databáz odporúčam veci nekomplikovať a obmedziť sa čo najjednoduchšie riešenie, excelovský formulár by úplne zodpovedal reálnej potrebe + umožňuje pomerne jednoducho a bez ďalších nákladov operatívne zmeniť štruktúru zisťovaných údajov (štatistický list T sa len za mojich čias menil 4x a všetky nevyužité tlačivá išli po zmene rovno do zberu!!!)

5/ (druhý deň) vyhlásenie víťazov, udelenie cien.

6/ Inštrukcia príslušnému odboru MSSR: zrušiť zmluvu so ŠEVT na ďalšiu tlač štatistických listov.

7/ Inštrukcia pre oddelenie súdnej štatistiky: v spolupráci s víťazom súťaže vypracovať návod na použitie (fakultatívne aj ako súčasť samotného súťažného zadania), následne rozoslať súdom formou elektronickej pošty a zavesiť na stránke MSSR, deadline dnes do konca pracovného času.

8/ (fakultatívne) zahájiť PR kampaň, teoreticky by sa dali stihnúť aj správy o piatej.

Náklady: viď vyššie (body 2 a 4), myslím že do ekvivalentu hodnoty 20 Euro by sa s prehľadom dalo zmestiť. Teda v pomere k úsporám limitne blízke nule.

Legislatívne nároky: pokiaľ je mi známe, žiadne iné než mnou uvádzané, všetko sa dá vyriešiť vnútornými predpismi.

Úspora: priama úspora v plnej hodnote zrušenej objednávky na tlač štatistických listov.(+ náklady súdov na kopírovací papier)

Vykonateľnosť: viď vyššie, od momentu rozhodnutia po nábeh súdov na nový systém je to otázka dní. Ak budú mať ľudia deň na oboznámenie sa s novým systémom, vedia to po novom robiť od nasledujúceho rána. Pre zjednodušenie prechodného obdobia optimálne spustiť od prvého dňa v mesiaci/kvartáli. 

Mgr. Ivan Novoroľník
vyšší súdny úradník
Okresný súd Lučenec


"Rozmýšľam a... Mám riešenie!" Portál najprávo.sk dáva priestor celej slovenskej verejnosti, či už odbornej verejnosti, teda sudcom, advokátom, vyšším súdnym úradníkom, mediátorom, exekútorom či notárom, ale aj ostatnej verejnosti, občanom, zamestnancom a zamestnávateľom, poukázať na problematické miesta v slovenskej legislatíve, ktoré by mohli zvýšiť vymožiteľnosť práva a zlepšiť funkčnosť súdov.   Vaše nápady budeme postupne zverejňovať v našom novom seriáli "Rozmýšľam a... mám riešenie!" a následne budú postúpené ministrovi spravodlivosti. Zapojiť sa môžete veľmi jednoducho - kliknite sem.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1941

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: