Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

VSÚ namiesto sudcov

najpravo.sk • 31.1. 2012, 09:17

V pondelok 30. januára 2012 predložila Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská do pripomienkového konania novelu vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 149/2011 Z. z. o pravidlách určovania počtu sudcov, zamestnancov súdov, voľných miest sudcov a rozdeľovania zamestnaneckých miest na súdy.

Novela tejto vyhlášky má v zásade tri ciele

Zmena definície tzv. vybavených vecí

Definuje tzv. vybavenú vec, pričom táto definícia má zásadný význam pre určovanie počtu voľných miest sudcov na jednotlivých súdoch. Podľa platnej právnej úpravy sa vybavenou vecou rozumie vec, v ktorej rozhodnutie vo veci samej nadobudlo právoplatnosť v kalendárnom roku alebo sa vybavila iným spôsobom v kalendárnom roku. Uvedená definícia nezohľadňuje úplne presne zaužívanú prax súdov v rámci štatistického vykazovania vybavených vecí. Po správnosti má dikcia vyhlášky zohľadňovať aj fakt vyhotovenia štatistického listu. To znamená, že vybavenou vecou treba rozumieť vec, v ktorej rozhodnutie vo veci samej nadobudlo právoplatnosť v kalendárnom roku alebo sa vybavila iným spôsobom v kalendárnom roku, a v ktorej bol vyhotovený a odoslaný štatistický list, ak sa vyhotovuje.

Zrušenie miest zamestnancov pre zverejňovanie súdnych rozhodnutí

Vzhľadom na skutočnosť, že ministerkou zavedený nový systém zverejňovania súdnych rozhodnutí budú realizovať už administratívne aparáty jednotlivých súdov, nevyžadujú sa už samostatné miesta pre pracovníkov určených výlučne na zverejňovanie súdnych rozhodnutí. Doterajšie miesta zamestnancov pre zverejňovanie súdnych rozhodnutí na krajských súdoch sa teda rušia. Uvedená zmena však nebude znamenať ich prepúšťanie. Zo zamestnancov, ktorí sa doteraz venovali len zverejňovaniu súdnych rozhodnutí sa podľa potrieb príslušných krajských súdov, stanú asistenti alebo tajomníci senátov.

Výnimky pre stanovovanie miest vyšších súdnych úradníkov

Počty miest v hlavných súdnych agendách, to znamená napríklad agenda trestných vecí, občianskoprávnych vecí, obchodných vecí sa v zásade určujú pomerom zamestnancov k počtu sudcov, napríklad v trestnej alebo občianskoprávnej agende má pripadať na jedného sudcu 1/2 vyššieho súdneho úradníka, 1/3 súdneho tajomníka a 1 asistent. Veľmi zjednodušene povedané, pri hlavných agendách má jeden vyšší súdny úradník pracovať s dvomi sudcami, jeden tajomník má pracovať s tromi senátmi a každý sudca má mať svoju asistentku resp. asistenta.

Novela vyššie citovanej vyhlášky mieni zaviesť pre ministerstvo možnosť určiť ďalšie miesta vyšších súdnych úradníkov v prípade, že počet sudcov vo výkone súdnictva na okresnom súde je nižší ako optimálny počet určený ministerstvom, čiže stanoviť pri nedostatku sudcov na konkrétnom súde vyšší počet vyšších súdnych úradníkov, ktorý už nebude závislý od počtu sudcov.

Zdroj: lt.justice.gov.sk, ASPI – Najpoužívanejší právny systém v Slovenskej republike
Ilustračné foto: www.najpravo.sk

Súdne oddelenie sudcu
Hlavná agenda    Sudca    VSU    Tajomník    Asistent
T    1    1/2    1/3    1
C, Cb, S, D    1    1/2    1/3    1
P, K    1    1    1    1

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1304

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: