Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Elektronické náramky budú realitou

najpravo.sk • 28.4. 2014, 20:39

Ministerstvo spravodlivosti SR podpísalo dodávateľskú zmluvu na systém elektronického monitoringu osôb. Zavedenie elektronických náramkov má vytvoriť podľa ministerstva predpoklady pre významnú modernizáciu väzenstva a zvýšenie ochrany občanov nielen v trestnej, ale aj netrestnej oblasti.

„O realizácii tohto projektu snívali mnohí ministri, no nebolo to možné pre nedostatok financií. Dnes sme tento problém vyriešili vďaka Operačnému programu informatizácia spoločnosti," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Podľa ministra spravodlivosti ide o jeden z najvýznamnejších modernizačných projektov v slovenskom väzenstve počas jeho 45-ročnej histórie. „Projekt sa neobmedzuje len na oblasť väzenstva, ale bude môcť byť široko využívaný aj na zvyšovanie bezpečnosti občanov," dodal T. Borec.

Zvýšenie ochrany obetí domáceho násilia

Okrem znižovania nákladov na väzbu a výkon trestu odňatia slobody bude mať projekt celospoločensky pozitívne sociálne dosahy, napríklad aj v oblasti rodinnej politiky. Trest domáceho väzenia v kombinácii s prísnymi obmedzujúcimi opatreniami (napríklad zákaz požívania alkoholu) umožní spravodlivé potrestanie páchateľov menej závažných trestných činov, no zároveň sa minimalizujú negatívne následky postihu odsúdeného na jeho rodinných príslušníkov. Odsúdený bude môcť riadne chodiť do práce, živiť svoju rodinu a v neposlednom rade aj platiť dane.

Vďaka pripravovaným zmenám sa zvýši aj ochrana obetí domáceho násilia. Takisto bude možné podľa ministerstva efektívnejšie obmedzovať výtržníctvo na spoločenských podujatiach a chrániť vybrané lokality (školy, parky, detské ihriská) pred odsúdenými napríklad za sexuálne trestné činy.

Projekt za 22 miliónov eur

Projekt v hodnote 22,04 mil. eur bez DPH bude realizovať víťaz verejného obstarávania, spoločnosť ICZ Slovakia, a.s.

V súčasnosti náklady na jedného odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody presahujú 14 tisíc eur ročne. Očakáva sa, že náklady na jednu monitorovanú osobu vo výkone alternatívneho trestu domáceho väzenia budú menej ako tretinové. Na základe skúseností zo zahraničia sa odhaduje, že po nábehovej fáze bude do projektu monitorovania zapojených cca 2 000 osôb. Aj preto sa počíta s návratnosťou projektu už v priebehu piatich až šiestich rokov.

Ako uviedlo ministerstvo, systém elektronického monitoringu osôb zároveň nie je možné redukovať len na „zavedenie náramkov". V skutočnosti ide o vybudovanie komplexného systému, kde samotné dodanie náramkov tvorí len jednu z jednoduchších častí projektu, pod ktorý spadá aj softvérové nastavenie, systém kontroly, riadiace centrum, prepojenie s Policajným zborom a súdnym manažmentom. Osobitnou kapitolou je potrebná legislatívna úprava, na ktorej pracuje tím odborníkov na trestné právo. Prvé zmeny týkajúce sa alternatívneho trestu domáceho väzenia sú obsiahnuté v komplexnej novele Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorú MS SR v najbližších dňoch predloží do pripomienkového konania. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1783

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: