Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Základné zmeny v nových volebných zákonoch

najpravo.sk • 3.6. 2014, 14:10

Národná rada SR schválila 29. mája nové volebné zákony z dielne ministerstva vnútra. Nové právne normy vychádzajú z programového vyhlásenia vlády. Zjednocujú základné pravidlá pre všetky druhy volieb vrátane vedenia volebnej kampane a podľa Ministerstva vnútra SR by mali zabezpečiť väčšiu transparentnosť financovania politických strán a volebných kampaní. Zavádzajú tiež kontrolné mechanizmy a sankcie. Ide o:

Nová legislatíva bude upravovať pravidlá pre voľby:

  • do Národnej rady SR,
  • Európskeho parlamentu,
  • voľbu prezidenta,
  • hlasovanie o odvolaní prezidenta,
  • voľby do orgánov samosprávnych krajov a samosprávy obcí a
  • referendum.

V súčasnosti volebné právo upravuje šesť samostatných zákonov. Jednou z najdôležitejších zmien je vznik Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán (ŠK), ktorá bude nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Bude mať 14 členov, 10 členov delegujú politické strany, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v NRSR, a to úmerne podľa počtu získaných mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu bude rovnaké. Po jednom členovi deleguje predseda ÚS SR, predseda NS SR, generálny prokurátor a predseda NKÚ.

Právne normy ďalej zavádzajú 48-hodinové volebné moratórium a strop výdavkov na kampaň pre všetky voľby, ako aj inštitút osobitných transparentných účtov, z ktorých sa bude financovať kampaň. V čase 14 dní predo dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania bude zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Pri druhom kole volieb prezidenta alebo predsedu samosprávneho kraja je to sedem dní.

Zjednotí sa úprava hlasovacích lístkov, bude sa už iba „krúžkovať". Oznámenie o čase a mieste volieb sa bude doručovať systémom jedna zásielka do domácnosti, čiže nie každému voličovi. Zavádza sa elektronické doručovanie zápisníc okresných volebných komisií. Novo sa upravuje odkladanie nepoužitých a nesprávne upravených hlasovacích lístkov do osobitnej schránky, ktorá musí ísť zapečatená, aby sa znemožnila manipulácia. Predpokladom na výkon funkcie starostu bude získanie aspoň stredného vzdelania.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2318

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: