Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Papierové spisy v Čechách nahradia elektronické

najpravo.sk • 20.4. 2012, 22:21

Papierovú podobu súdnych spisov v agende elektronického platobného rozkazu nahradí v Čechách elektronická verzia. Ministerstvo spravodlivosti ČR pripravilo prelomolú zmenu vo vedení súdneho spisu. Od začiatku roka na piatich pilotných súdoch úspešne testuje centrálnu aplikáciu, ktorá v agende platobného rozkazu nahradí papierový spis. Jedná sa o vôbec prvé využitie čisto elektronického vedenia súdneho spisu. Táto novinka by sa mala v druhej polovice tohto roka rozšíriť aj na ostatné súdy.

„Jsem rád, že se podařilo navázat na předchozí úspěchy v rámci projektů eJustice a že se nová aplikace elektronického platebního rozkazu v pilotním provozu osvědčila. Vedení soudního spisu v elektronické verzi usnadní jak práci soudců, tak i dalších účastníků zapojených do soudního řízení," uviedol k prelomovej novinke v českej justícii minister spravodlivosti ČR Jiří Pospíšil.

Hlavnými prínosmi aplikácie sú predovšetkým:

  • zrýchlenie a zjednodušenie práce súdov – listinný originál súdneho spisu nahradí elektronická verzia. Žalobca na internetovej stránke vyplní elektronický formulár pre podanie elektronického platobného rozkazu, podpíše zaručeným elektronickým podpisom a odošle súdu. Na strane súdu prebieha všetko spracovanie podania a vydanie platobného rozkazu len v elektronickej podobe. Nová aplikácia využíva v maximálnej možnej miere automatizáciu rutinných úkonov, ktoré doposiaľ musel robiť človek (napríklad kontrola údajov z rôznych registrov).
  • vyššia bezpečnosť uchovávania súdneho spisu – elektronický súdny spis existuje paralelne na dvoch fyzicky oddelených serveroch a je zálohovaný ešte na treťom fyzicky a technologicky oddelenom zariadení (dátová knižnica). Naviac, zanecháva takzvanú elektronickú stopu, vďaka ktorej možno spätne vyhľadať každý prístup do spisu, alebo úkon, ktorý sa s ním urobil. Súdny spis nebude ohrozený ani živelnou katastrofou.
  • dostupnosť a užívateľský komfort – je vyriešené nahliadanie a robenie výpisov, odpisov či kópií aj z plne elektronického spisu. Zanikajú komplikácie a zdržania spojené napríklad so zapožičiavaním alebo postupovaním spisu nadriadenému súdu. Pripravuje sa aj prístup k elektronickému súdnemu spisu vzdialeným spôsobom pre účastníkov a ich právnych zástupcov z akéhokoľvek miesta.

Táto prelomová zmena vo vedení súdneho spisu bola od 1. januára 2012 úspešne nasadená na pilotných projektoch aplikácie elektronického platobného rozkazu na Krajskom súde v Plzni a na okresných súdoch v Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, na Obvodnom súde pre Prahu 9 a na najväčšom českom okresnom súde v Ostrave.

Na doručovanie súdnych zásielok účastníkom, ktorým musia byť doručené v listinnej podobe, sa využíva tzv. hybridná pošta. Jej podstatou je, že odosielateľ expeduje všetky zásielky elektronicky s elektronickým podpisom, a to aj tie, ktoré majú byť doručené v listinnej podobe. Ich vytlačenie, vloženie do obálky a doručenie zabezpečuje poskytovateľ poštových služieb. Tento systém využívajú mnoho rokov napríklad banky na doručovanie bankových výpisov.

Autor: Petra Hrubá, tlačová hovorkyňa MS ČR
Ilustračné foto: stock.schng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1251

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: