Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Začiatok konca strohého memorovania predpisov medzi študentmi práva

Slavomíra Henčeková • 10.4. 2013, 08:38

Študenti práva sú známi svojou schopnosťou memorovať paragraf za paragrafom zákona za zákonom a následne ich bezchybného odrapotania na skúške. Vyvracať tento zaužívaný názor nebudem, nech si ľudia naďalej myslia, akí sme skvelí, ale napovedať by vám mohlo už len to, že ani my nie sme nadľudia. Každopádne, vyzerá to tak, že sa Právnická fakulta Univerzity Komenského vydala na cestu vychovávania právnikov, nie superhrdinov s nadľudskou schopnosťou pamätania si všetkého, čo si prečítajú, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Superman, a zaviedla do svojho študijného poriadku možnosť používania nekomentovaných právnych predpisov na skúškach.

Čo počujem, to zabudnem, čo vidím, to si zapamätám, čo si vyskúšam, tomu rozumiem (Konfucius).

Vývoj v právnickom vzdelávaní, najmä v dôsledku stavu spoločnosti pred rokom 1989 a napokon aj zo strachu zo zmien po roku 1989, stagnoval a dlhodobo sa zastavil na úrovni chápania práva ako textu právnych predpisov. A tak sa poňala aj jeho výučba na právnických fakultách po celom Slovensku, i keď samozrejme nemožno celé právnické vzdelávanie degradovať len na prednášanie, naučenie sa a odrecitovanie textu právnych predpisov. Bohužiaľ, ale práve to je jeho ťažiskom. Tak ako sa vyvíja a mení spoločnosť, tak by sa malo vyvíjať a meniť a právo, ruka v ruke s jeho vzdelávaním. Od roku 1989 ubehol už nejaký čas, mnoho sa toho v spoločnosti zmenilo, len tá výučba práva vo svojom progrese akosi zaostáva. Študentom práva chýba kontakt s praxou (ak si ho sami nezabezpečia v advokátskych kanceláriách často na úkor štúdia), súkromný sektor by nemal suplovať nedostatky vo vzdelávaní na právnických fakultách, nemal by študentom dopĺňať to, čo im na škole chýba. Stráca sa tak úcta ku škole, pozitívny vzťah k vzdelaniu, dokonca aj úcta k hodnotám, ktoré by mala škola študentom vštepovať. Potreba reformy právnického vzdelávania je preto viac než nutná. Zároveň je potrebné dodať, že je to problematika nie jednorazového, ale dlhodobého charakteru, reforma je proces bez možnosti určenia jeho konca. Začiatok však možné určiť je.

Advokáti a sudcovia do zákona nazerať môžu, prečo študenti nie?

Na Právnickej fakulte Univerzity Komenského je takýmto začiatkom (okrem iných rozbiehajúcich aktivít, o ktorých sme vás už informovali[1] a o ktorých sa môžete priebežne dočítať na oficiálnej stránke fakulty[2]), zavedenie používania nekomentovaných právnych predpisov na skúškach. Čo to vlastne tie nekomentované právne predpisy sú? Ide o holý text zákona v platnom a účinnom znení, bez akéhokoľvek výkladu jednotlivých ustanovení, teda bez komentára, bez dôvodovej správy, čiže o záväzný prameň práva, ktorým sa riadia aj sudcovia pri rozhodovaní právnych sporov, advokáti pri obhajovaní svojich klientov, to, z čoho sa právo primárne skladá (dajme tomu, i keď ja som skôr zástanca právnych princípov ako základných pilierov práva, ale o tom inokedy). Advokát do nich pri vypracovaní obhajoby nazerať môže, sudca pri rozhodovaní právnych sporov taktiež, len tým študentom sa táto možnosť na skúškach odopierala. A tak sa na skúšky museli právne predpisy naučiť, nezostal im čas, a povedzme si na rovinu, že ani chuť, na učenie sa ďalších súvislosti, rešerše judikatúry, informovanie sa o aktuálnych problémoch. Študenti však nie sú stroje, preto boli takto memorovaním nadobudnuté vedomosti často odhodené po prvom použití – po skúške. Zostala po nich opäť len tabula rasa alebo ešte horšie, len nejasné, nesystematické stopy matných spomienok na čosi, čo najlepšie charakterizuje pri otázke na ne prižmúrenie očí študenta, pohľad do neznáma, zamyslený výraz a vše vypovedajúca odpoveď „to som už kdesi počul". A to by bolo tak všetko.

Novela študijného poriadku Právnickej fakulty Univerzity Komenského

Preto bol ako počiatok reformy právnického vzdelávania zmenený článok 18 študijného poriadku Právnickej fakulty Univerzity Komenského,[3] ktorý zaviedol právo študenta používať nekomentované právne predpisy na skúškach z povinne voliteľných, voliteľných a po rozhodnutí príslušnej katedry aj z povinných predmetov. V dôsledku ponechania dostatku času vyučujúcim pre prípravu na nový spôsob výučby, ktorá musí takémuto skúšaniu bezpodmienečne predchádzať, aby konečný výsledok nebol kontraproduktívny, s účinnosťou od 1.9.2013. Podľa dôvodovej správy k tejto novela, ktorú vypracoval predseda Akademického senátu Právnickej fakulty Univerzity Komenského JUDr. Eduard Burda, PhD.,[4] sa od tejto novely sľubuje nasledujúce:

  • študenti sa naučia pracovať s právnym predpisom, budú sa v ňom vedieť orientovať a spájať súvislosti medzi jednotlivými ustanoveniami,
  • študenti sa naučia teóriu potrebnú pre správnu aplikáciu zákona s to so záujmom, pričom zo začiatku si ani neuvedomia, že ide o teóriu, uvedomia si to, až vtedy, keď budú mať riešenie, čo zvýši rešpekt študentov, neskôr absolventov a teda aj praktikov voči teórii,
  • študenti budú nútení poznať aj judikatúru a viaceré praktické riešenia,
  • študenti budú nútení analytickým spôsobom vykladať jednotlivé zákonné pojmy,
  • študenti budú nútení kvalitne argumentovať, prepájať simulovaný skutkový stav s právnou úpravou, zdôvodňovať, čo by sa po niekoľkých rokoch mohlo pozitívne prejaviť aj v celej právnej praxi.

Získanie orientácie v právnych predpisoch bez potreby ich nezmyselného memorovania, hľadanie súvislosti, rozšírenie obzorov za hranice platnej právnej úpravy, rozvoj analytického myslenia, argumentačných schopností, prepájanie teórie s praxou sú teda ambíciou spomínanej novely. A to je, podľa môjho názoru, celkom slušný základ pre výchovu kvalitných absolventov uplatniteľných tak v praxi, ako aj v ďalšom akademickom vzdelávaní.

Bc. Slavomíra Henčeková
študentka Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

Citácie:

[1] http://www.najpravo.sk/clanky/uvaha-kam-kraca-pravnicke-vzdelavanie-na-univerzite-komenskeho.html; http://www.najpravo.sk/clanky/pf-uk-chce-inovovat-pravnicke-vzdelavanie-na-slovensku.html

[2] www.flaw.uniba.sk

[3] V reformovanej verzii dostupný na http://www.flaw.uniba.sk/fileadmin/user_upload/editors/Pravnicka_fakulta/O_fakulte/Zakladne_dokumenty/Vnutorne_Predpisy/VP_2012_04.pdf

[4] Dostupná v skrátenej verzii na www.flaw.uniba.sk (do vyhľadávača je potrebné zadať „nekomentované právne predpisy") 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5748

Nový príspevok

nič nové..

Na iných FP je to úplne bežné a zaužívané. Ale fajn že aj UK konečne napreduje :)

Andrea | 02.04.2013 16:33
???

Myšlienka skvelá, text na úrovni študenta gymnázia.

Fixo | 01.04.2013 02:56
PoUtStŠtPiSoNe
: