Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Neboli ste doma počas kontroly vašej péenky?

najpravo.sk • 26.3. 2013, 12:38

Nie je žiadnym tajomstvom a dokumetujú to aj viaceré medializované prípady, že množstvo ľudí sa zvykne "dať vypísať" lekárom na PN aj v prípadoch, keď netrpia žiadnymi zdravotnými ťažkosťami. Sociálna poisťovňa aj za účelom odhaľovania takýchto prípadov vykonáva kontroly dodržiavania liečebného režimu. Avšak nie každá neprítomnosť pacienta v mieste bydliska počas kontroly musí znamenať, že osoba zneužíva inštitút práceneschopnosti na iné účely. Ako však postupovať, aby z neprítomnosti v mieste bydliska počas kontroly neboli vyvodené voči pacientovi žiadne sankcie?

Na vysvetlenie máte len tri dni

Prvou a základnou zásadou je, že dočasne práceneschopný poistenec musí v prípade kontroly dodržiavania liečebného režimu spolupracovať so zamestnancami Sociálnej poisťovne. Týka sa to najmä tých poistencov, ktorých pri kontrole dodržiavania liečebného režimu nezastihli doma. Ak práceneschopný do troch pracovných dní splní svoju povinnosť a preukáže Sociálnej poisťovni dôvody svojej neprítomnosti na adrese uvedenej na Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti (DPN), neznamená to problém. Pokuta alebo iný hmotný postih im však hrozí v prípade, ak nebudú so Sociálnou poisťovňou komunikovať.

Kontroly sa sprísňujú

V roku 2012 vykonala Sociálna poisťovňa 104 700 kontrol dodržiavania liečebného režimu. Bolo to o 10 651 kontrol viac, ako v roku 2011. Pri 24 986 kontrolách, teda pri každej štvrtej kontrole mali zamestnanci Sociálnej poisťovne podozrenie z porušenia liečebného režimu. Išlo o prípady, kedy dočasne práceneschopný poistenec neplnil napríklad pokyny o zotrvaní na lôžku, o zákaze fajčenia, o zákaze požívania alkoholických nápojov, o vykonávaní domácich prác, alebo išlo o svojvoľný odchod mimo územie SR.

Najlepšie je mať doklad

Sociálna poisťovňa upozorňuje tých poistencov, ktorí si počas DPN doma nájdu písomné oznámenie o tom, že v čase ich neprítomnosti vykonali zamestnanci Sociálnej poisťovne kontrolu dodržiavania liečebného režimu, aby sa čo najskôr, avšak najneskôr do troch pracovných dní prihlásili v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska a podali vysvetlenie, napr. potvrdenie od lekára, u ktorého boli v čase kontroly.

Aké sankcie hrozia pacientom?

Na základe zákona o sociálnom poistení poistenec v prípade preukázaného porušenia liečebného režimu a bez vysvetlenia, kde sa nachádzal v čase kontroly, nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom. Sociálna poisťovňa v minulom roku zistila 525 prípadov porušenia liečebného režimu, pri ktorých bol vylúčený nárok na výplatu dávky a uložila 232 pokút. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1551

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: