Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ako je na tom vaša právnická fakulta

najpravo.sk • 6.12. 2011, 21:05

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) zverejnila v poradí siedme hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré sa opiera o verejne dostupné a overiteľné údaje o kvalite vzdelávania a výskumu jednotlivých fakúlt za rok 2010.

V rebríčku právnických fakúlt neboli zaznamenané žiadne výrazné zmeny okrem výmeny na prvých dvoch miestach a nástupu súkromnej Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy. Právnická fakulta Trnavskej univerzity postúpila v rebríčku z 2. na 1. miesto, a to najmä vďaka dobrým výsledkom vo vedeckej produkcii (publikácie a citácie), a to aj v pomere k počtu doktorandov.

Na poslednom mieste zostáva rovnako ako po minulé roky Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela z dôvodu slabého plnenia kritérií publikácií a citácii a slabej grantovej úspešnosti.

Nováčik v skupine, súkromná Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy, vykazuje napriek znevýhodneniu v grantovej oblasti solídne výsledky v porovnaní s verejnými školami. Najlepšie spomedzi fakúlt v skupine plní viaceré kritériá, spomenúť však možno najmä vysoký podiel zahraničných študentov na počte všetkých denných študentov (až 9,3%), pričom ostatné fakulty majú toto číslo zanedbateľné.

Priemerné výsledky za celú skupinu právnických fakúlt poukazujú na výrazný pokles (až o 35%) v počte prihlásených študentov k plánu oproti minulému roku, čo bolo spôsobené najmä tým, že líder v tejto oblasti, Právnická fakulta UMB, zaznamenala až 50%-ný pokles záujmu. Rovnako ako aj u iných skupín fakúlt stúpa počet doktorandov v pomere k počtu študentov denného štúdia 1. a 2. stupňa. Negatívom je pokles v grantovej úspešnosti, rovnako ako minulý rok žiadna fakulta v skupine právnických fakúlt nemala ani jeden zahraničný grant.

Čo sa týka priemerných výsledkov za celú skupinu, vedecká produkcia fakúlt takmer absentuje v publikáciách registrovaných v medzinárodných databázach.

Najvyššiu nezamestnanosť svojich absolventov mala Právnická fakulta UPJŠ (12,3%), najmenšiu naopak Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy (1,5%).

„Doktorandský paradox" sa vo väčšej či menšej miere dotkol všetkých fakúlt s výnimkou Právnickej fakulty TU – v rámci skupiny právnických fakúlt mala fakulta 17%-ný podiel doktorandov, zároveň však 35%-ný podiel na vedeckej produkcii a dokonca až 50%-ný podiel na celkovej citovanosti v CREPČ za posledné tri roky, čo koreluje s celkovými dobrými výsledkami fakulty vo vede.

Celkové umiestnenie

  1. Právnická fakulta TU (v roku 2008 bola na 3. mieste, v roku 2009 a 2010 obsadila druhé miesto)
  2. Právnická fakulta UK (bola po troch rokoch zosadená z pozície lídra v oblasti právnického vzdelávania)
  3. Právnická fakulta UPJŠ (najlepšie umiestnenie získala v roku 2008, kedy bola druhou, avšak v nasledujúcich rokoch jej patrilo tretie miesto)
  4. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy (je nováčikom v skupine právnických fakúlt, nebola po minulé roky hodnotená)
  5. Právnická fakulta UMB (vstup nováčika do skupiny ju zo stabilného štvrtého miesta posunul na posledné piate)

Prvé hodnotenie (ranking) slovenských vysokých škôl a ich fakúlt zverejnila ARRA v roku 2005. Dovtedy sa žiadna štátna či neštátna inštitúcia systematickým hodnotením vedeckého a pedagogického výkonu vysokých škôl na Slovensku nezaoberala. Cieľom rankingu ARRA je poskytnúť širokej verejnosti a najmä uchádzačom o štúdium na VŠ prehľad zostavený na základe použitia čitateľných a všeobecne zrozumiteľných kritérií, ktorý im pomôže rozhodnúť sa pre štúdium na konkrétnej škole/fakulte. Ambíciou rankingu ARRA, tak ako je zvykom pri zahraničných rankingoch, je tiež iniciovať súťaživosť medzi inštitúciami poskytujúcimi vysokoškolské vzdelávanie a tým aj pozitívne zmeny v slovenskom vysokom školstve.

Celé hodnotenie si môžete pozrieť TU.

Zdroj: www.arra.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1090

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: