Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Za Slovenskom je už len Rumunsko a Grécko

najpravo.sk • 13.11. 2012, 22:26

Poslanci Národnej rady SR Lucia Žitňanská, Pavol Hrušovský a Gábor Gál navrhli predsedovi národnej rady zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej jediným bodom bude návrh na prijatie uznesenia k prehlbujúcemu sa stavu znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku a k opatreniam vedúcim k vytváraniu predpokladov a podmienok na skutočné zvyšovanie jej dôveryhodnosti.

Zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu je naplánované už na zajtra, t. j. 14. novembra 2012. Poslanci v odôvodnení návrhu uvádzajú, že justičný systém na Slovensku dlhodobo požíva nízku dôveru verejnosti, pričom v priebehu posledného mesiaca bola slovenská verejnosť opakovane konfrontovaná s informáciami, ktoré túto nedôveru občanov Slovenska ešte viac prehlbujú. Ako príklad uvádzajú rozhodnutie súdu vo veci 15 ročného sporu bývalého prezidenta Michala Kováča a bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu, trestné stíhanie voči režisérke Zuzane Piussi za film Nemoc tretej moci a neprávoplatný rozsudok v kauze súčasného predsedu Najvyššieho súdu.

Poslanci tiež uviedli, že ak štát nedokáže zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a nedokáže zabezpečiť vymáhateľnosť práva, dôsledkom nie je len zníženie úrovne demokracie, ale aj nízka kvalita podnikateľského prostredia, čo má v konečnom dôsledku negatívny vplyv aj na ekonomiku štátu. Poukazujú na historicky najhoršie umiestnenie Slovenska v hodnotení konkurencieschopnosti krajín, kde najväčšou konkurenčnou nevýhodou Slovenska je nízka vymožiteľnosť práva, ktorá v rebríčku 144 hodnotených krajín zaradila Slovensko na 140. miesto. Slovensko sa dostalo do pozície tretej najmenej konkurencieschopnej krajiny Európskej únie, keď nižšie v rebríčku sa nachádzajú už len Rumunsko a Grécko.

Celý návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu si pozrite TU (KLIKNITE)

Zdroj a foto: Národná rada SR 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1346

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: